{ "title": "Barbunya Salatası", "image": "https://www.salatatarifleri.gen.tr/images/barbunya-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 18:00:25", "author": "Sezen", "article": [ { "article": "
Barbunya salatası, barbunya salatası ve yemeği yapılarak tüketilebilecek besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır. Barbunya lif ve protein yönünden de zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca içeriğinde B1 vitamini, demir ve potasyum barındırır. Kolesterol hastaları için ve vejetaryen olanlar için et yerine geçebilecek bir besindir. İçeriğinde çok düşük yağ barındırdığı için sağlık açısından yeri büyüktür.

1 çay bardağı pişmiş barbunya;
Protein: 15 g.

Kalori: 244
Karbonhidrat: 44 g.

Demiz: 3,57 mg.

Potasyum: 745 mg.

B1 vitamini: 0,3 mg içerir.

Barbunya salatasının yapılışına başlamadan önce kısaca barbunyanın faydalarına değinelim.
Barbunya Salatası

Barbunya Salatası İçin Malzemeleri
Barbunya Salatası Nasıl Yapılır?

Barbunya salatamız için ilk önce barbunyalarımızı çeşmenin altında bol su ile yıkayalım. Daha sonra bir gün öncesinden ıslatalım. Bir gün boyunca ıslı bekleyen barbunyaları düdüklü tencereye alarak, üzerini iki parmak geçecek şekilde su ilave edelim ve yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşladığımız barbunyaları süzgeç yardımı ile süzerek yine bol su ile yıkayalım.

Kuru soğanımızı söğüş şeklinde doğrayalım ve tuzlu suyun içinde 5-10 dakika bekletelim. Havucun kabuklarını kazıyarak rendenin ir tarafı ile rendeleyelim. Kırmızı biberlerimizi kibrit çöpü şeklinde uzun uzun doğrayalım. Sarımsağımızı rendeden geçirerek, hazırladığımız bütün malzemelerimizi derin bir kabın içine alarak güzelce harmanlayalım.

Sıvı yağı, sirkeyi, limon suyunu, toz şeker ve tuzu ayrı bir kâsenin içinde homojen bir şekilde çırpalım. Daha sonra salata malzemelerimiz ile hazırladığımız sosu birleştirelim. Bütün malzemeleri birbiri ile iyice karıştırdıktan sonra, salatamızı servis tabağına alalım. Üzerini ince kıyılmış maydanoz ile süsledikten sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.

Barbunya Pişirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kullandığımız barbunya taze ya da kuru olsun pişirmeye başlamadan önce mutlaka haşlanması gerekir. 5 dakika haşlandıktan sonra ilk suyu dökülürse barbunyanın rengi daha güzel olur. Aksi halde simsiyah bir renge bürünebilir.

Barbunya yemeğine ya da salatasına bir miktar toz şeker ilave edilirse lezzet bakımından daha güzel olur.

Barbunyaya eklenen limon servis edileceği zaman dahil olmalıdır. Aksi halde barbunya çok çabuk ekşiyebilir ve lezzetini kaybedebilir.

Barbunya salatasına ya da yemeğine mutlaka 1-2 diş sarımsak eklenmelidir. Sarımsaklar bütün halinde değil de ikiye bölünmüş şekilde ya da rendelenmiş olarak ilave edilmelidir.
" } ] }