Börülce salatası; hemen hemen her salata tarifinde kullanılan domates, salatalık, vs. Tatlardan farklı olan; çok basit olmasına rağmen bir o kadar da özgün bir tariftir. Ülkemizde neredeyse her evde salata dendiğinde akla salatalık, domates, soğan, vs. Malzemelerle yapılan karışım akla geldiği için; börülce salatası o kadar çok bilinen bir tarif değildir. Bu yüzden börülce salatası; misafirlere ikram etmek için, akşam yemeğinde ev halkına farklı bir lezzet sunmak için, hatta kendimize yönelik bir değişiklik yapmak için çok iyi bir seçimdir. Hazırlanması da o kadar basittir ki; ilk defa mutfağa giren birisi dahi hiç zorlanmadan börülce salatası hazırlayabileceklerdir. Yazının devamında da denemek isteyenler için; gerekli malzemeler listesi ve adım adım börülce salatasının hazırlanışı yazılmıştır. Fakat tabii ki bu yazının yanı sıra; eğer imkân varsa çevrede bulunan bilgili kişilerden canlı olarak da yardım alınması tavsiye edilir. Kolay gelsin.
Börülce salatası için gerekli malzemeler
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım kilo börülce
1 adet soğan
Bir tutam pul biber
Bir tutam karabiber
Bir tutam tuz
1 adet limon
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; 4-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla kişiye börülce salatası hazırlayacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Börülce salatası tarifi nasıl yapılır?
Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra börülce salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi börülce salatasında da malzemeler uygun bir şekilde karıştırılacak, baharatları eklenecek ve servis edilecektir. Fakat genel hatlarıyla söylenen bu basit iki adımı ayrıntılı olarak incelemek faydalı olacaktır.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin börülce salatası için uygun bir hale getirilmesi gereklidir. Börülce salatasının ana malzemesi olan yarım kilo börülce; kullanılmadan önce suda bir güzel haşlanmalıdır. Daha sonra sudan süzülecek olan bu börülcenin; yeterince haşlanmış olması ve çiğ kalmaması kesinlikle çok önemlidir. Aksi halde; tahmin edileceği üzere börülce salatasının tadı hiç de istendiği gibi olmayacaktır. Börülcenin ardından aynı şekilde soğan da çöplerinden ayıklanır, iyice yıkanır. Yıkanmış bu soğan bıçakla küçük parçalara dilimlenir. Börülce salatasına ekleneceği için soğanın küp-küp doğranması tavsiye edilir. Fakat bu zorunlu değildir. Börülce salatasına katabilecek kadar küçük dilimlerin olması yeterlidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bunlardır. Diğerlerinin de kolayca ulaşılabilecek yerlerde bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; börülce salatasını karıştırmak üzere yeterli derinlikte bir kabın da şimdiden hazır edilmesi ileri adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra börülce salatası tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adımda; börülce salatasının iki temel malzemesi karıştırılacaktır. Önceden ayarlanan derin kabın içine; haşlanmış yarım kilo börülce ve dilimlenmiş bir adet soğan dökülür. Bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırılır. Börülce ile soğanın göz kararınca karışması yeterlidir. Zaten bu kısım daha çok görsellik içindir. Asıl karışması gereken kısım; börülce salatasının baharatlarıdır.
3-4 dakika kadar börülce ile soğan karıştırıldıktan sonra; zeytinyağının eklenmesiyle börülce salatasına devam edilir. Zeytinyağı eklendikten sonra da aynı şekilde birkaç dakika karıştırma işlemi yapılır ve sonraki adıma geçilir.
Börülce salatasının bu adımında son olarak; limon, tuz, karabiber, pul biber ve varsa eklemek istenen diğer baharatlar da eklenir ve karıştırma işlemine tabi tutulur. Burada belirtilmesi gereken iki husus vardır: Tuz hariç yazılan baharatların eklenmesi kesinlikle zorunlu değildir. Herhangi bir baharatın börülce salatasında yer alması istenmiyorsa eklenmeyebilir ya da yukarıda yazanlar haricinde eklenmek istenen baharat varsa, gönül rahatlığıyla eklenebilir. Diğer husus da tuz ve baharatların aynı anda değil de sırayla eklenmesidir. Aynı anda eklenmeleri halinde çok zararı olmayacaktır. Fakat tuz ve baharatların sırayla eklenmesi ve her biri eklendikten sonra yeterli bir süre börülce salatasının karıştırılması; tatların daha iyi özleşmesini ve börülce salatasının tadının daha yoğun olmasını sağlayacaktır.
Yukarıdaki öneriler doğrultusunda börülce salatası hazırlandıktan sonra servis tabağına alınır ve servis edilir.
Börülce salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.