Çin salatası, ana malzemesi pirinç olduğundan sanırız bu isimle anılmış. Çinlilerin en fazla tükettiği besin maddesi olan pirinçle hazırlanan bu salata gerçekten çok leziz oluyor. Özel günlerinizde hiç düşünmeden yapabileceğiniz bir salatadır. Ana malzemelerine sadık kalarak dilediğiniz gibi renklendirebileceğiniz bir salatadır. Günlerinizde konuklarınıza gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz. Hep birlikte salatamızı hazırlamaya başlayalım.
Çin salatası için gerekli olan malzemeler
Pilav malzemeleri
2 su bardağı pirinç (Tercihen uzun taneli pirinç)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
Yeteri kadar tuz
İç malzemeleri
2 su bardağı garnitür
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 kutu mısır konservesi (1 su bardağı kadar)
1 demet maydanoz
1 demet dere otu
10 tane kornişon salatalık turşusu
Arzu edilirse yarım limon suyu
3 tane taze soğan
Yeteri kadar tuz
Karabiber ve kırmızı pul biber
Süsleme malzemeleri
3 adet rendelenmiş havuç
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Çin salatası nasıl yapılır?
Salatanın yapımına pilavı hazırlamakla başlıyoruz. Önce pirinçleri yıkayarak, 20 dakika kadar ılık suda bekletiyoruz. Daha sonra tencerenin içinde sıvı yağla dolmalık fıstıkları pembeleşene kadar kavuruyoruz. Sonra süzdüğümüz pirinçleri ilave ediyoruz. Birlikte beş dakika kadar kavuruyoruz. Üstüne iki bardak sıcak su ve tuz ilave ederek, kısık ateşte pilavı pişiriyoruz. Daha sonra pilavı soğuması için bir kenara alıyoruz. Soğumuş olan fıstıklı pilavın içine garnitürü, mısırları, ince kıyılmış dere otu ve maydanozu, küçük küp biçiminde doğranmış kornişon salatalıkları, ince doğranmış taze soğanları ilave ediyoruz. Malzemeleri pilava zarar vermeden karıştırıyoruz. Bir tavanın içinde rendelenmiş havuçları sıvı yağla 4-5 dakika kavuruyoruz. Kek kalıbının içine streç film seriyoruz. Önce soğuyan havucu en alta yayıyoruz. Tabanın her yerine eşit yaymaya dikkat edin. Daha sonra kalıptan çıkardığımızda, burası en üstte görünecek. Havucun üzerine pilavlı karışımı yayın. Daha sonra kalıptan çıkarırken dağılmaması için, kaşıkla biraz üzerine bastırın. Salatayı en az 1 saat buzdolabında dinlendiriniz. Daha sonra ters çevirerek, kalıptan çıkarın. Salatanın görünümü muhteşem olmalı. Ortasında olan boşluğa maydanoz koyabilirsiniz. Salatanın diğer bölümlerini arzu ettiğiniz gibi süsleyebilirsiniz. İsterseniz üzerini kırmızı biberle süsleyebilirsiniz. Salatanıza arzu ederseniz limon suyunu ya da nar ekşisi ilave edebilirsiniz, ama bizim yaptığımız gibi limon koymadan da gayet güzel oluyor. Artık salatanız servise hazır. Konuklarınıza ikram edebilirsiniz.