Etimek salatası; temel malzeme olan etimeğin diğer salata malzemeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen son derece pratik ve bir o kadar da sağlıklı bir salata tarifidir. İçerdiği etimek sebebiyle az kalorili beslenme için çok uygun bir tercihtir. Hazırlanışında ekstra çaba gerektirecek bir durum olmaması da etimek salatasının en büyük avantajlarından biridir. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için adım adım etimek salatasının hazırlanışı ve etimek salatası için gerekli malzemeler listesi yazılmıştır. Kolay gelsin.
Etimek salatası için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
2 diş sarımsak
2 paket etimek
1,5 kilo yoğurt
Bir demet dereotu
2 adet kırmızı biber (Közlenmiş)
2 adet taze soğan
200 gram haşlanmış mısır
5 adet havuç
Etimek salatası tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra etimek salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi etimek salatasında da malzemeler uygun bir şekilde karıştırılırılarak salataya uygun hale getirilecek ve sonunda istenen tarif elde edilecektir. Fakat öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin etimek salatasına uygun bir hale sokulması gereklidir. Bunun için; 2 diş sarımsak rendelenerek veya dövülerek ufalanmalıdır. Bir demet dereotu da yıkanıp temizlendikten sonra ince ince kıyılmalıdır. 2 adet taze soğan da yıkandıktan sonra tıpkı dereotu gibi ince ince dilimlenmelidir. Son olarak 5 adet havuç da çöplerinden ve dış tabakasından ayrıldıktan sonra ince ince yuvarlak dilimler haline getirilmelidir. Ayrıca bir adet borcam, bir adet kâse ve bir adet tavanın da şimdiden hazır edilmesinde fayda vardır. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bulundurulması yeterlidir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra etimek salatası tarifinin ilk adımı uygulanır. Önceden temin edilen tavaya yeterli miktarda zeytinyağı dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez; hazırlık aşamasında dilimlenmiş olan havuçlar da bu tavaya atılır ve kavurma işlemine başlanır. Havuçlar su kaybedip rengi koyulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir.
Havuçlardan sonra yoğurt sosunun hazırlanmasıyla etimek salatası tarifine devam edilir. 1,5 kilo yoğurdun içine ilk olarak rendelenmiş sarımsaklar ilave edilir ve iyice karıştırılır. Sarımsaklar yeterince karıştırıldıktan sonra tuzu da eklenir. Daha sonra bu yoğurt iki eşit parçaya ayrılarak farklı kaselere doldurulur. Kaselerden birine kavrulmuş havuç ilave edilir ve bir süre karıştırılır. Diğerine ise önceden dilimlenmiş dereotu eklenir ve karıştırılır. Böylece etimek salatası için gereken soslar da hazır edilmiş olur.
Şimdi sıra etimek salatasının bu malzemelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesine gelmiştir. Etimek paketlerinden biri açılır ve önceden hazırlanan borcama bitişik, muntazam bir şekilde dizilir. Dizilen bu etimeklerin üzerine havuç-yoğurt karışımı eşit olacak şekilde gezdilir. Onun üzerine de diğer etimek paketi aynı düzende dizilir. İkinci kat da çıkıldıktan sonra dereotu- yoğurt karışımı da bu etimeklerin üzerinde gezdilir. Son olarak haşlanmış mısır da etimek salatasının üzerine serpilir. Böylece etimek salatasının son görüntüsü elde edilmiş olur.
İster borcamda bütün olarak siter servis tabaklarına alınarak etimek salatası servis edilir.
Etimek salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.