{ "title": "Gavurdağı Salatası", "image": "https://www.salatatarifleri.gen.tr/images/gavurdagi-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 13:54:36", "author": "Sadreddin", "article": [ { "article": "
Gavurdağı salatası, Gaziantep mutfağına ait olan bir salatadır. Salataların sofraların vazgeçilmez tatlarından olduğunu hepimiz biliyoruz. Sofralarımızdaki yemekleri tamamlayan, sağlıklı beslenmemize katkı sağlayan salataları bol miktarda tüketmekte fayda var. Yeşil sebzelerin tamamı sağlık deposudur. Bunları bir arada yemek hem damak tadımıza hem de sağlığımıza iyi gelecek. Besinlerin sindirilmesi için de salatanın ayrı bir önemi var. Bu yüzden yemeklerinizde salata tüketmeyi ihmal etmeyin. Çeşitli şekillerde yapılan salata türlerinden biri olan, Akdeniz mutfağının temel özelliklerini taşıyan, Güneydoğu yöremizde çok sevilen Gavurdağı salatasının en önemli özelliği salatada kullanılan malzemelerin minik küpler halinde doğranması ve sos olarak nar ekşisi ve ceviz kullanılmasıdır. Bir de salatayı hazırlarken mutlaka sızma zeytinyağı kullanmalısınız. Bu şekilde hazırlayacağınız salatanın tadına doyamayacaksınız. Kullanacağınız domatesin, biberin mevsiminde olması salatanın lezzetini bir kat daha arttıracaktır. Et, tavuk ve balık yemeklerinin yanında oldukça iyi gidecek bir salata türüdür. Şimdi isterseniz hep birlikte salatamızın yapımına başlayalım.

Gavurdağı salatası için gerekli olan malzemeler
Gavurdağı salatası için sos malzemeleri
Gavurdağı salatası nasıl yapılır?

İlk yapmanız gereken domatesleri yıkayıp, kabuklarınızı soymalısınız. Daha sonra domatesleri nohut kadar küpler şeklinde doğrayınız. Domateslerin kabuklarını soymak istemezseniz, bu şekilde de küpler halinde doğrayabilirsiniz. Ancak kabuklarını soyarsanız daha güzel olacaktır. Aynı bu şekilde kuru soğanı, taze soğanı, yeşil biberleri küp şeklinde küçük küçük doğrayın. Maydanozların saplarını ayırıp yıkayınız. Elinizden geldiği kadar ince bir şekilde kıyınız. Salata malzemelerini karıştırma yapabileceğiniz bir kabın içerisine alınız. İçine yarım çay bardağı nar ekşisini, bir limon suyunu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağını ve bir çay kaşığı tuzu ilave ediniz. Kaşıkla tüm malzemeleri iyice karıştırınız. Salatanın içine kırmızı pul biberi de ilave ederek karıştırmayı ihmal etmeyin. Salata malzemeleriyle iyice harmanladığınız sos malzemesinden sonra, malzemeyi salatayı servis edeceğiniz yayvan bir servis tabağına alınız. Üzerine iç cevizi biraz ufaltarak serpiniz. Arzu ederseniz üzerini biraz maydanozla süsleyebilirsiniz. Size tavsiyemiz salatayı tüketmeden önce sosun iyice özleşmesi için beklemenizdir. Artık Gavurdağı salatasını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }