{ "title": "Karnıbahar Salatası", "image": "https://www.salatatarifleri.gen.tr/images/karnibahar-salatasi.JPG", "date": "21.01.2024 12:36:53", "author": "Serva", "article": [ { "article": "
Karnabahar salatası, kış sebzeleri içinde yer alan karnabahar, içeriğinde bulunan indol 3 karbonat sayesinde kadınları göğüs kanserinden koruyan eşsiz bir sebzedir. Besin değerleri açısından, lahana kadar besleyici özelliklere sahiptir. Karnabahar bitkinin çiçeği olduğundan, vitamin içeriği ve fosfor açısından zengindir. Özellikle E vitamini bakımından en zengin sebzeler arasında yer alır. Kalp hastalıklarına, beyne, sinirlere iyi gelir. Aynı zamanda cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır. Karnabahar satın alırken, başı yani çiçeklerinin sıkı olmasına dikkat edin. Gevşek ve sarımsı olan karnabaharı almayınız. Mutfaklarımızda kızartması, çorbası, yemeği ve salataları yapılarak tüketilen bu sebzeyi, tüketmeyi ihmal etmemeniz gerekir. Turpgiller ailesinden olan diğer sebzeler gibi, kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle mide ve bağırsaklar kanseri üzerinde etkilidir. Antioksidan etkisi fazla olduğundan, katarakt ve kalp krizi riskini azaltır. Demir içeriğine sahip olduğundan, kansızlık çekenlere önerilir. İçinde potasyum bulunduğundan, yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi önerilir. Tansiyonu dengede tuttuğundan, sağlığa faydalı olacaktır. Bu kadar fazla yararı bulunan bu sebzeyi, haftada en az 2-3 kere tükettiğiniz takdirde sizde sebzenin bu faydalarından yararlanabilirsiniz. Fakat diğer turpgiller ailesinden olan sebzeler gibi vücutta iyot emilimini azalttığından, iyotlu gıdalardan ya da iyotlu tuz tüketmeye özen göstermelisiniz. Bizde karnabahar salatamızın yapımına başlayalım.

Karnabahar salatası için gerekli olan malzemeler
Karnabahar salatası nasıl yapılır?

Önce karnabaharın dıştaki yeşil yapraklarını ayıklayın. Daha sonra güzelce yıkayın. Tencerenin içine su koyarak, içine biraz tuz ilave edin. Ocağın üzerinde suyu kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içine karnabaharı koyun. Haşlayacağınız karnabahar fazla ezilmeyecek şekilde pişmelidir. Haşladığınız karnabaharı bir kevgirin içine alın. Daha sonra servis tabağının içine çiçeklerini kopararak yerleştirmeye başlayın. Bunun üzerine yeşil zeytinleri küçük doğrayarak serpiştirin. Kornişon turşuyu da aynı şekilde doğrayarak, üzerine dökün. Bir kâsenin içinde sızma zeytinyağını, sirkeyi, limon suyunu ve tuzu karıştırarak, salatanın sosunu hazırlayın. Bunu salatanızın üzerine dökebilirsiniz. Arzu ederseniz karnabahar salatasının üzerine maydanoz, dere otu, domates, biber gibi malzemeler koyarak süsleyebilirsiniz. Bu salata yemeklerin yanında size çok güzel eşlik edecektir. Sıkça tüketirseniz, sebzenin faydalarından sizde yararlanabilirsiniz. Bu kadar lezzetli bir salatayı konuklarınıza da hazırlamalısınız. İnanıyoruz ki onlarda salatanızı beğenecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }