{ "title": "Kırmızı Pancar Salatası", "image": "https://www.salatatarifleri.gen.tr/images/kirmizi-pancar-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:09:15", "author": "Vesim", "article": [ { "article": "
Kırmızı pancar salatası, kırmızı pancar kış aylarının besleyici özellikleri fazla olan sebzeleri arasındadır. Ülkemizde Trakya yöresinde yoğun olarak üretilir. Bu yörelerde pancar pekmezi üretimi de yapılmaktadır. Bitki şeker üretiminde kullanılmasına rağmen, salatası ve turşusu sevilen bir besindir. Yüksek tansiyonu çok kısa sürede dengeleyebildiğinden, sağlıklı yaşam açısından önemli sebzeler arasındadır. Salata ve turşu yaparken doğal rengini koruması için kullanılan sirke, bitkinin kullanılmasında önemlidir. Kanı temizleyen, kansere karşı koruyucu olan, şeker ve verem hastalığına karşı etkili olan pancar, kışın bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler arasında yer alır. Sindirim sistemini rahatlatıcı özelliğiyle gaz sancılarının giderilmesinde, karaciğerin korunmasında, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasında rol oynar.

Salata ve turşu yapımında kullanacağınız kırmızı pancarın yuvarlak ve düzgün hatlara sahip olması, mor kırmızı renkte olması, olgun ve lekesiz olması gerekiyor. Bitki alyuvar oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Kandaki değerlerin düzeltilmesine katkı sağlar. Kırmızı pancar suyunu havuç suyuyla karıştırarak içmek, alyuvar sayısının kısa sürede düzeltilmesini sağlar. Damarlarımızda biriken mineral kalsiyumu eriten, safra kesesi ve böbrekleri temizleyen özellikleri vardır. Sebzenin suyunu düzenli olarak içmek, rahimde olan miyomları ve fibromları erittiği gibi, göz perdelerini eritmekte etkili olur. Bu sebze salata olarak düzenli tüketilirse, bütün faydalarından yararlanma şansına sahip olabilirsiniz. Salatanızın içine hazır yapılan sirke ve baharat gibi soslar eklediğinizde, sindirimini biraz zorlaştırırsınız. Bu yüzden içine sızma zeytinyağı, limon ve kaya tuzu ile hazırlanan soslar koymanızda fayda var. Evde hazırlanan sirkelerin kullanımı, doğal nar ekşisi ile kullanıldığında, sindirime zararı olmamaktadır. Kök kısmından turşu ve salata yapılan sebzenin, yaprakları taze olarak salatalarda kullanılabilir. Kırmızı pancarın faydalarından bahsettikten sonra, isterseniz salata tarifimize geçelim.

Kırmızı pancar salatası için gerekli olan malzemeler
Kırmızı pancar salatası nasıl yapılır?

Kırmızı pancarların yapraklarını ayırarak, yumruların iyice yıkanması gerekir. Daha sonra bir tencereye koyduğunuz pancarların içine su koyunuz. Kaynayan pancarın içine bir bardak elma sirkesi ilave edin. Pancarlar yumuşadıktan sonra, hemen suyun içinden alın. Kabukları bu şekilde daha kolay soyulacaktır. Bunları arzu ettiğiniz gibi doğrayabilirsiniz. İster yarım ay gibi ister küp şeklinde sizin zevkinize kalmış. Bunları bir servis tabağına alınız. Üstüne dövülmüş sarımsaklar, bir kahve fincanı elma sirkesi ve tuzla hazırladığınız sosu dökebilirsiniz. Bunu ister sade biçimde, isterseniz sızma zeytinyağı ve limonla sos yapacağınız marul, havuç ve turp karışımının ortasında konuklarınıza sunabilirsiniz. Bu faydalı sebzeden yapabileceğiniz salataları dilerseniz, yoğurtla karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Fakat şeker hastalığı olanlar bunu dikkatli kullanmalıdır. Şeker hastalığını önlese de şeker hastalığı bulunan kişilerin fazla tüketmemesi gereken bir sebzedir. İçeriğinde fazla miktarda şeker bulunmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için doğadan faydalanmak gerekir.

Afiyet olsun.
" } ] }