{ "title": "Közlenmiş Patlıcan Salatası", "image": "https://www.salatatarifleri.gen.tr/images/kozlenmis-patlican-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 13:58:18", "author": "Ergüder", "article": [ { "article": "Közlenmiş patlıcan salatası ülkemizin Güney bölgelerine özgü ve daha çok yaz aylarında tercih edilen ferahlatıcı ve lezzetli bir salata çeşididir, yemeklerle birlikte salata şeklinde tüketilebildiği gibi içki masalarında ya da ara öğünlerde meze olarak da sevilerek yenir. Izgara etlerin yanında da közlenmiş patlıcan salatası iyi bir eşlikçidir. Salatayı yaparken kullandığınız zeytinyağının, sebze ve yeşilliklerin kalitesi tadını da etkileyecektir, organik domates ve acı olmayan kaliteli patlıcanları tercih etmelisiniz. Taze nane, reyhan ve maydanoz gibi yeşilliklerle ve arzuya göre birkaç diş sarımsakla salatanın aromasını arttırabilirsiniz. Hafif bir yiyecek olan közlenmiş patlıcan salatası, diyetleriniz için iyi bir seçenektir.

Bu salatanın ana malzemesi közlenmiş patlıcan isli kokusu ve karamelize tadı ile tüm Akdeniz havzası ülkelerinde popüler bir gıdadır, közlenmiş patlıcan domatesli salatasının yanı sıra sarımsaklı yoğurtla, közlenmiş biberle ya da başka şekillerde de sunulur. Kıbrıs'ın ünlü peyniri Hellim de her daim közlenmiş patlıcanın tadına tat katan bir seçenektir.

Közlenmiş Patlıcan Salatası Malzemeleri
Közlenmiş Patlıcan Salatası Sosu için
Közlenmiş Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar yıkanarak birkaç yerinden çatalla delinir, mangal, ızgara ya da gazlı ocağın üzerinde kabukları kömürleşmeye başlayıp içleri yeterince yumuşayıncaya kadar közlenir (Alternatif olarak patlıcanları önceden 200 C'ye ısıtılmış bir fırında 45 dakika tutarak da közleyebilirsiniz). Közlenen patlıcanlar bir süre soğuk su altında bekletilerek soyulur, ardından patlıcanlar, biberler ve domatesler kuşbaşı doğranır. Soğanlar hilal şeklinde doğranarak tuzla hafif ovularak yumuşatılır ve diğer malzemelere ilave edilir, istenirse ufak kıyılmış bir ya da iki diş sarımsak da eklenir. Bütün malzeme bir kapta karıştırılır.

Sosu için ise zeytinyağı, limon ve tuz iyice çırpılarak salatanın üzerine dökülür. İsteğe göre üzerine maydanoz ve / veya taze nane kıyılır. Eğer vaktiniz yoksa marketlerdeki közlenmiş patlıcan konservelerini de kullanarak közleme işleminden sonrasını dikkate alacak şekilde konserveye bu tarifi uygulayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Közlenmiş Patlıcan Salatasının 1 porsiyonu 36 kaloridir.
" } ] }