{ "title": "Kuru Börülce Salatası", "image": "https://www.salatatarifleri.gen.tr/images/kuru-borulce-salatasi.jpg", "date": "19.01.2024 09:03:50", "author": "Gökçek", "article": [ { "article": "
Kuru börülce salatası, yaz aylarında tazesini bolca tükettiğimiz börülcenin, kış aylarında kurusunun hem yemeğini hem de salatasını yapabilirsiniz. Halk arasında göbeğindeki karalıktan dolayı karnıkara olarak bilinen kuru börülce, proteini zengin, C vitamini kaynağı, nişasta ve azot açısından zengin bir besindir. Biliyorsunuz insanlar proteinin çoğunu bitkilerden elde ediyor. Çünkü hem ucuz hem de bitkilerde bulunan yağ oranı düşük olduğundan, sağlık için daha faydalı oluyor. Hem kilo almamıza engel oluyor hem de sağlıklı ve dengeli beslenmeye yardımcı oluyor. Kuru börülce taze olana göre daha fazla protein içeriyor. Bu yüzden kış aylarında kurusunu tüketmek için fırsatlar yaratmalısınız. İçeriğindeki proteinin hayvansal proteine göre sistin ve methionin açısından zayıf olmasına rağmen, amino asit, triptofan ve lizin açısından daha zengin olduğunu belirtelim. Ayrıca B1 vitamini ve karoten açısından zengin bir besindir. İçeriğindeki lif oranının fazla olması nedeniyle kan şekeri üzerinde olumlu etkileri bulunmakta, kabızlığı önlemekte etkili olmaktadır. Aynı zamanda kolesterol oranlarının dengelenmesine katkı sağlamaktadır. Potasyum ve demir yönünden e zengin olduğundan, diyetlerde bile yer verebileceğiniz bir besindir. Bu kadar faydalarını saydıktan sonra, bu lezzeti salatayı yiyebilmek için, birlikte kuru börülce salatamızı hazırlamaya başlayalım.

Kuru börülce salatası için gerekli olan malzemeler
Kuru börülce salatası nasıl yapılır?

Kuru börülceleri bir gece önceden, sıcak suyla kabartın. Ertesi gün tencerede kaynatacağınız suyun içine atarak, börülceleri yumuşayana kadar pişirin. Börülceler bittikten sonra, suyunu sözün ve bir kevgirin içine alın. Börülceler soğurken, biz diğer malzemelerimizi hazırlayalım. Bu arada havucumuzu da küçük küp şeklinde doğrayarak, suyun içinde haşlayalım. Taze soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra, ince bir şekilde doğrayalım. Aynı şekilde dere otunu ve maydanozu da yıkayarak, ince bir şekilde kıyalım. Kırmızı biberleri ocağın üzerinde közleyerek, çekirdeklerini ve kabuklarını soyalım. Bunları yine ince bir şekilde doğrayalım. Doğranmış olan tüm malzemeleri soğuyan kuru börülcelerle birlikte karıştıralım. Başka bir kâsenin içinde salatanın sosunu hazırlamamız gerekiyor. Bunun için sızma zeytinyağını, nar ekşisini, limon suyunu ve tuzu kâsenin içinde buluşturalım. Bunların hepsini güzelce karıştırmanız gerekiyor. Hazırladığınız salataların lezzetli olması biraz da soslarıyla alakalıdır. Güzel harmanlanırsa sosunuz, salataya gerekli olan tadı verecektir. Bu sebeple biz sos malzemelerini bir kavanoza koyarak, iyice çalkalamanızı tavsiye ederiz. Göreceksiniz sos malzemeleri kısa sürede yoğun bir kıvam alarak karışacak. Salatamızın son aşaması malzemelerin ve sosun karıştırılmasıdır. Bunu yaptıktan sonra kuru börülce salatasını güzel bir salata tabağına alarak, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Eminiz herkes tarafından beğenilecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }