Maş salatası; Türk mutfağında bulunan saklı kalmış ve çok bilinmeyen salata tariflerinden biridir. Adından tahmin edileceği üzere temel malzemesi maş fasulyesidir ve yanında da nohut kullanılır. Özellikle misafirlere veya akşam yemeklerinde ev halkına farklı bir lezzet sunmak için isabetli bir tercih olacaktır. Az bilinen ve özgün bir tarif olmasına rağmen; malzemeleri son derece kolay bulunur cinstendir ve maş salatasının hazırlanışının da diğer klasik salata tariflerinden hiçbir farkı yoktur. Az bilinmesinin tek sebebi; salatalık, domates, soğan, vs. Diğer sebzelerle yapılan klasik salataların daha çok yaygınlaşmasıdır. Bu yüzden; mutfak konusunda en acemi olanların dahi rahatça üstesinden gelebileceği bir tariftir. Salata konusunda yeterince bilgili olanlar ise; zaten bu yazıyı okumaya dahi ihtiyaç duymayacaktır. Yazının devamında da ilk defa deneyeceklere bir rehberlik olması adına; gerekli malzemeleri listesi ve adım adım maş salatası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Fakat bu yazının yanı sıra çevrede bulunan bilgili kişilerden de canlı olarak yardım alınması kesinlikle tavsiye edilir. Kolay gelsin:
Maş salatası için gerekli malzemeler
Yarım demet maydanoz
2 çay bardağı maş fasulyesi
8 adet kornişon turşu
1 avuç ceviz içi
2 yemek kaşığı çekirdek içi
Yarım demet dereotu
3 adet kırmızı biber
2 çay bardağı nohut
1 dal taze soğan
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
1 yemek kaşığı elma sirkesi
6 yemek kaşığı zeytinyağı
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart servisler içindir. Daha çok kişiye maş salatası hazırlayacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak hazırlamaları gereklidir.
Maş salatası tarifi nasıl yapılır?
Yukarıda yazan malzemeler temin edildikten sonra maş salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi maş salatasında da malzemeler dilimlenerek hazırlanacak ve uygun bir şekilde karıştırılacaktır. Fakat bu iki basit adımın detaylı olarak incelenmesinde fayda vardır.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin maş salatası için uygun bir hale sokulması gereklidir. Maş fasulyesi ve nohut; maş salatasında kullanılmadan önce mutlaka suda haşlanmalıdır. Bu işlemin; maş salatası hazırlamadan epey önce yapılması tavsiye edilir. Aksi halde vakit alabilir. Aynı şekilde 3 adet kırmızı biberin de mutlaka közlenmiş olması gereklidir. Vakit almaması için kırmızı biberlerin de önceden közlenmesi tavsiye edilir. Yarım demet maydanoz yıkanıp temizlenir. Temizlendikten sonra sadece yaprakları kalacak şekilde ince ince dilimlenir. 2 yemek kaşığının da maş salatasına başlamadan önce kavrulması gereklidir. Ardından yarım demet dereotu da tıpkı maydanoz gibi yıkanıp temizlenir ve sadece yaprakları kalacak şekilde ince ince dilimlenir. Taze soğan da yıkandıktan sonra küp-küp doğranır ve maş salatasına katılmak üzere bir kenarda bekletilir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme, haşlama, vs. Ön hazırlıklar bu kadardır. Ayrıca; salatayı hazırlamak üzere bir kabın da şimdiden hazır edilmesi sonraki adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra maş salatası tarifini ilk adımı uygulanır. Aslında zaten maş salatası tek bir adımdan ibarettir de denilebilir. Çünkü malzemeler uygun bir şekilde karıştırılarak baharatları eklenecek ve maş salatası direkt olarak servis edilecektir. İlk aşamada kıyılmış maydanoz, maş fasulyesi, kornişon turşu, ceviz içi, kavrulmuş çekirdek içi, ince kıyılmış dereotu, közlenmiş kırmızı biber, haşlanmış nohut, doğranmış taze soğan kullanılacaktır. Maş salatasının tadının daha yoğun olması açısından tavsiye edilen; bu malzemelerin kabın içine sırayla konması ve her bir eklemeden sonra bir süre karıştırma yapılmasıdır. Fakat zamandan tasarruf etmek isteyenler tabii ki tüm malzemeleri aynı anda boca ederek de maş salatası hazırlayabilirler. Sırayla eklemeyi tercih edenler için; hangi malzemenin hangi sırada ekleneceği fark etmemektedir.
Yukarıda söylenen iki yoldan biri izlenerek maş salatasının temeli hazırlandıktan sonra sıra baharatlarını eklemeye gelmiştir. Bunun için; tuz, karabiber, limon suyu, zeytinyağı ve elma sirkesi maş salatasına eklenecektir. İlk adımda söylenenlerin hepsi burada da geçerlidir. Maş salatasının daha yoğun bir tatta olması açısından malzemelerin sırayla eklenmesi her zaman için daha iyidir. Fakat isteyen hepsini aynı anda ekleyerek de maş salatasını karıştırabilir.
Maş salatasının temel kısmı ve baharatları anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra son bir kez iyice karıştırılır ve servis tabağına konarak ikram edilir.