{ "title": "Pirinç Salatası", "image": "https://www.salatatarifleri.gen.tr/images/pirinc-salatasi.jpg", "date": "21.01.2024 00:30:17", "author": "Nurdanay", "article": [ { "article": "
Pirinç salatasının hazırlanışına başlamadan önce salatamızın ana malzemesi olan pirincin faydaları hakkında biraz bilgi edinelim. Pirinç, nişasta yönünden zengin bir besin olduğu için kalori oranı oldukça yüksektir. Dolayı ile tam bir enerji deposudur. Aynı zamanda pirinç, B1, B2, C ve E vitaminleri yönünden de oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve fosfor mineralleri yönünden de zengin bir besindir. Pirincin besin değeri kabuğu temizlendiğinde oldukça düşer. Bu nedenle pirincin faydalarından yararlanabilmek ve besin değerini korumak için kepekli pirinç tüketilmesinde yarar vardır.

Pirincin Faydaları Nelerdir?
Şimdi muhteşem bir ikramlık olacak, rengarenk görüntüsü ile akıllarda yer edecek ve doyurucu özelliği olan pirinç salatamızın yapılışına geçelim.

Pirinç Salata İçin Gerekli Malzemeleri

Pilavı için
Pirinç Salatası Nasıl Yapılır?

Pirinçli salatamızı hazırlayabilmek için ilk olarak pirinci bol suda yıkayarak yarım saat kadar ılık su içinde bekletmeliyiz. Uygun bir tavaya 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı ilave ederek kısık ateşte dolmalık fıstıkları kavuralım. Yaklaşık 3-4 dakika kadar kavurmalıyız. Daha sonra ıslayıp suyunu süzdüğümüz pirinçleri kavrulan fıstıkların üzerine ekleyerek 5 dakika kadar daha kavuruyoruz. Kavrulan pirinçlere 3 su bardağı sıcak su ve tuz ilave ederek kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.

Pilavımız pişerken havuçlarımızı rendeleyerek 1 yemek kaşığı sıvıyağ içinde kavuralım. Pişen pilavımızı yarım saat dinlendirdikten sonra kavurduğumuz havuçlar hariç ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve bütün malzemeleri pilavımıza ilave ediyoruz. Malzemelerin üzerine 1 kahve fincanı sıvıyağ ekleyerek karıştırıyoruz. Ardından salatamız için kullanacağımız kalıbımızı streç folyo ile düzgünce kaplıyoruz. Kalıbımızın tabanına kavurduğumuz havucu döküyoruz. Havucun üzerine ise iyice harmanladığımız malzemeli pilavımızı düzgünce dökerek kaşık ile bastırıyoruz.

Kalıba yerleştirdiğimiz pirinç salatasını 1 saate yakın buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. 1 saat dolapta bekleyen salatayı servis tabağına ters çevirerek dağılmasına izin vermeden çıkarıyoruz. Arzuya göre servis tabağına çıkan salatanın orta kısmı yeşillikler ile süslenebilir ve limon ilave edilerek servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Dip Not: Pirinç Salatası hazırlandıktan sonra kısa süre içinde tüketilmelidir. Uzun zaman bekleyen pişmiş pirinç gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
" } ] }