Ahtapot Salatası
Ahtapot salatası, bu salatayı hazırlayabilmek için ya temizlenmiş bir ahtapot almalısınız ya da ahtapotu ayıklamayı bilmeniz gerekir. Deniz ürünlerini sevenler için, bu salatanın ayrı bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Ahtapot ilk yakalandığında eti elastik bir yapıya sahiptir. Bunu yiyeceklerin içinde kullanabilmek için haşlanmalı ve ayıklanmalıdır.
Haşlanan ahtapotun derisi ayıklandıktan sonra içinden çıkan pembe beyaz renkteki eti kullanılır.
Ahtapotun eti daha çok sekiz tane olan bacağının içindedir. Diğer organları kafasında olduğundan, bu bölgeden fazla et çıkmaz. Kafasını ayıkladığınızda, içindekileri çıkardıktan sonra kalan torba şeklindeki kısmı kullanılabilir. Tabi bunun da derisini çıkarmalısınız. Ahtapotu yakalayan balıkçılar bunu sert bir zemine vururlar. Bunun sebebi piştiğinde yumuşak olması içindir. Yalnız güzel haşlayabilirseniz, buna gerek kalmaz. Salatanızı hazırlayabilmeniz için size önce ahtapotu nasıl ayıklayabileceğinizi anlatalım.
Ahtapot nasıl ayıklanır?- Ahtapotu bol suyun içinde güzel bir şekilde yıkayın.
- Kafasının kenar kısmından, makasla kesin.
- Kafasının içine parmaklarınızı sokarak, kafa kısmını ters çevirin.
- Kafanın içinde olan ağzını ve diğer organları çıkarın ve içini güzel bir şekilde yıkayın.
- Tencerenin içinde haşlama suyu kaynatarak, ahtapotu içine koyunuz.
- Suyun içine iki yemek kaşığı kimyon atın.
- Arada bir karıştırarak, 2-3 saat kadar pişirin.
Eti iyice sertleşip, kabuklarını soyabileceğiniz kıvama gelince, ahtapotu tencerenin içinden çıkarın.
- Soğumuş olan ahtapotun derisini soyarak çıkarın. Bu sırada derisinin üzerinde et kalmamasına dikkat edin.
- Bacaklarından ve kafasından çıkan etleri bir kabın içine alın.
Ahtapotumuzu temizledik. Artık salatamızın yapımına başlayabiliriz.
Ahtapot salatası için gerekli olan malzemeler- 1 adet ahtapot
- 3 adet taze soğan
- 4 adet kornişon salatalık turşusu
- 2 yemek kaşığı kimyon
- 1 adet limon
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- Tuz
Ahtapot salatası nasıl yapılır?
Salatamızın hazırlanması için, yukarıda anlattığımız gibi ahtapotu haşlayın. Anlattığımız gibi etlerini ayıklayın. Güzel temizlenmiş bir ahtapot bacaklarından anlaşılır. Üzeri pürüzsüz ve beyaz olmalıdır. Bu işlemler bittikten sonra ahtapotun bacaklarını biraz irice küp şeklinde doğrayın. Bunları bir salata tabağına alarak, içine sızma zeytinyağı ve limon suyunu ilave edin. Biz tarifimizde tuz koyduk. Fakat ahtapotun kendi tuzu birçok kişiye yeterli geliyor. Dilerseniz tadına bakarak, tuz ilavesini öyle yapabilirsiniz. Salatanın içine ilave ettiğiniz yağ ve limon karışımını, servisten 2-3 saat önce yapın. Bu şekilde beklesin. Ahtapot limon ve yağı içine iyice çekebiliyor. Böylece daha lezzetli bir ahtapot salatası yiyebileceksiniz. Konuklarınızın salatanızı beğeneceğinizi düşünüyoruz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 00:22:13
Ahtapot Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|