Amasra Salatası
Amasra salatası, Batı Karadeniz'de Bartın ilimize bağlı olan şirin bir ilçe olan Amasra'ya özel bir salata tarifidir. İçinde özellikle kış aylarında yaklaşık olarak 27 adet sebze bulunan salata hem ülkemizde hem de dünyada tanınmaya başladı. Salatanın içeriğinin zengin olması, sağlıklı ve besleyici olmasını sağlamış. Malzemelerin hepsi özenle hazırlanmakta, dilimlenmekte ve salata tabağının içine belli bir sistem içinde yerleştirilmektedir.
Bu özel salatayı bizde yapmaya çalışalım. Ama yolunuz Amasra'ya düşerse, mutlaka yerinde yemenizi tavsiye ederiz. Şimdi salatamızın yapımına başlayalım.
Amasra salatası için gerekli olan malzemeler- Yarım beyaz kuru soğan
- 1 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy salatalık
- 3 kök yeşil marul
- 1 adet çarliston yeşil biber
- 2 adet yeşil soğan
- 250 gram yeşillik (Roka, reyhan, kekik, tere, maydanoz, dere otu, nane, radika ve mor marul)
- 300 gram karışık turşu (Karnabahar, beyaz lahana, zerdali, kornişon, havuç, biber, brokoli ve domates turşusu)
- 1 adet turşuluk kırmızı pancar
- 50 gram kırmızı lahana
- 100 gram turp çeşitleri (Karpuz turp, kırmızı turp, Japon turp)
- Yarım kırmızı biber
- 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 2 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı limon suyu
Amasra salatası nasıl yapılır?
Salatanın yapımına önce zemine konacak olan yeşil marulla başlıyoruz.
Marulu yerleştirdikten sonra üzerine jülyen doğranmış beyaz soğanı, onun üzerine vichy şeklinde yani yuvarlak ve bıçak sırtı kalınlığında doğranmış olan domates, üzerine salatalık, biber ve yeşil soğan yerleştirilir. Mevsim yeşilliklerini ayıklayarak, hepsini harmanlıyoruz. Bunları fazla zedelemeden sadece 2-3 bıçak darbesiyle karıştırıp salatanın üzerine koyuyoruz. Yeşilliklerin üstüne turşu çeşitlerini aynı yeşilliklerde yaptığımız gibi 2-3 bıçak darbesi yardımıyla karıştırarak koyuyoruz. Bunların üzerine jülyen doğranmış olan kırmızı lahanayı koyuyoruz. Pancar turşusunu yarım ay doğrayarak, salata tabağının çevresine sıralıyoruz. Bundan sonra salataya yerleştireceğimiz malzemeleri süsleme amacıyla koyuyoruz. Pancar turşusunun üzerine papatya gibi şekillendirilen karpuz turpları ve Japon turplarını yerleştiriyoruz. Salatamızın en üstüne yine papatya gibi yaptığımız kırmızı turpları koyuyoruz. Salatanın etrafındaki turpların orta kısmına bozuk para biçiminde doğranmış olan havuçları yerleştiriyoruz. Böylece papatyalarımızı tamamlamış olduk. Kırmızı turpların boş olan taraflarına vichy şeklinde doğranmış olan kırmızı biberler konur. Salatanızın en üstüne havuçtan yapacağınız halkaları yerleştirin. Halkaların ortasına hazırladığınız lale görünümündeki havuçları yerleştirin. Şimdi Amasra salatasının görüntüsü tamamlanmış oldu. En son olarak sos hazırlamamız gerekiyor. Bunun için Ayçiçek yağı, sızma zeytinyağı, üzüm sikesi, limon suyu ve tuzu iyice karıştırarak, salatanızın üzerine dökün. Bu salatayı bizce yemeye kıyamayacaksınız. Hem göze hitap ediyor hem midenize. Artık sevdiklerinize bu güzel salatayı ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 12:36:52
Amasra Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|