Amasra Salatası

Amasra salatası, Batı Karadeniz'de Bartın ilimize bağlı olan şirin bir ilçe olan Amasra'ya özel bir salata tarifidir. İçinde özellikle kış aylarında yaklaşık olarak 27 adet sebze bulunan salata hem ülkemizde hem de dünyada tanınmaya başladı. Salatanın içeriğinin zengin olması, sağlıklı ve besleyici olmasını sağlamış. Malzemelerin hepsi özenle hazırlanmakta, dilimlenmekte ve salata tabağının içine belli bir sistem içinde yerleştirilmektedir.
Bu özel salatayı bizde yapmaya çalışalım. Ama yolunuz Amasra'ya düşerse, mutlaka yerinde yemenizi tavsiye ederiz. Şimdi salatamızın yapımına başlayalım.

Amasra salatası için gerekli olan malzemeler

  • Yarım beyaz kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 3 kök yeşil marul
  • 1 adet çarliston yeşil biber
  • 2 adet yeşil soğan
  • 250 gram yeşillik (Roka, reyhan, kekik, tere, maydanoz, dere otu, nane, radika ve mor marul)
  • 300 gram karışık turşu (Karnabahar, beyaz lahana, zerdali, kornişon, havuç, biber, brokoli ve domates turşusu)
  • 1 adet turşuluk kırmızı pancar
  • 50 gram kırmızı lahana
  • 100 gram turp çeşitleri (Karpuz turp, kırmızı turp, Japon turp)
  • Yarım kırmızı biber
  • 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı limon suyu

Amasra salatası nasıl yapılır?


Salatanın yapımına önce zemine konacak olan yeşil marulla başlıyoruz.
Marulu yerleştirdikten sonra üzerine jülyen doğranmış beyaz soğanı, onun üzerine vichy şeklinde yani yuvarlak ve bıçak sırtı kalınlığında doğranmış olan domates, üzerine salatalık, biber ve yeşil soğan yerleştirilir. Mevsim yeşilliklerini ayıklayarak, hepsini harmanlıyoruz. Bunları fazla zedelemeden sadece 2-3 bıçak darbesiyle karıştırıp salatanın üzerine koyuyoruz. Yeşilliklerin üstüne turşu çeşitlerini aynı yeşilliklerde yaptığımız gibi 2-3 bıçak darbesi yardımıyla karıştırarak koyuyoruz. Bunların üzerine jülyen doğranmış olan kırmızı lahanayı koyuyoruz. Pancar turşusunu yarım ay doğrayarak, salata tabağının çevresine sıralıyoruz. Bundan sonra salataya yerleştireceğimiz malzemeleri süsleme amacıyla koyuyoruz. Pancar turşusunun üzerine papatya gibi şekillendirilen karpuz turpları ve Japon turplarını yerleştiriyoruz. Salatamızın en üstüne yine papatya gibi yaptığımız kırmızı turpları koyuyoruz. Salatanın etrafındaki turpların orta kısmına bozuk para biçiminde doğranmış olan havuçları yerleştiriyoruz. Böylece papatyalarımızı tamamlamış olduk. Kırmızı turpların boş olan taraflarına vichy şeklinde doğranmış olan kırmızı biberler konur. Salatanızın en üstüne havuçtan yapacağınız halkaları yerleştirin. Halkaların ortasına hazırladığınız lale görünümündeki havuçları yerleştirin. Şimdi Amasra salatasının görüntüsü tamamlanmış oldu. En son olarak sos hazırlamamız gerekiyor. Bunun için Ayçiçek yağı, sızma zeytinyağı, üzüm sikesi, limon suyu ve tuzu iyice karıştırarak, salatanızın üzerine dökün. Bu salatayı bizce yemeye kıyamayacaksınız. Hem göze hitap ediyor hem midenize. Artık sevdiklerinize bu güzel salatayı ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 12:36:52
Amasra Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Amasra Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Amasra Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Salata Tarifleri

Salata tarifleri hakkında kolayca bilgi edinebileceğiniz ve mutfağınızda rahatça uygulayabileceğiniz tarifleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Sizlere kolay ve ...
Devamını Oku

Etimek Salatası

Etimek salatası; temel malzeme olan etimeğin diğer salata malzemeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen son derece pratik ve bir o kadar da sağlıklı bir salata ...
Devamını Oku

Şehriye Salatası

Şehriye salatası, arpa şehriye ile hazırlanan salata özellikle bayanların kabul günlerinde ve özel günlerde tercih edilen aperatifler arasında yer alır....
Devamını Oku

Salata Çeşitleri

Salata çeşitleri, salata ana yemeklerin yanında vazgeçilmez bir tat olarak herkesin severek ve çokça tükettiği bir yiyecektir. Ayrıca diyet listelerinin...
Devamını Oku

Bulgur Salatası

Bulgur salatası isteyenler, bulgurun lezzetini ve besleyici özelliğinin farkında olanlardır. Bağırsak kanserini önleyen bir gıda olduğu için, bulgurlu t...
Devamını Oku

Brokoli Salatası

Brokoli salatası, brokoli Ege ve Akdeniz bölgemizde yetişen şifalı sebzelerimizden biridir. İçeriğinde kanserle savaşan beta karotenin fazla oranda bulu...
Devamını Oku

Havuç Salatası

Havuç salatası, kış mevsiminde ana malzemesi havuç olan sevilen salata türlerinden biridir. Kış aylarında her türlü hastalıktan korunmak, grip ve nezlenin za...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı lahana salatası, kırmızı lahana sofralarımızdan eksik etmememiz gereken sebzeler arasındadır. Mor renkli sebzelerin sağlığa ne kadar faydalı old...
Devamını Oku

Karnıbahar Salatası

Karnabahar salatası, kış sebzeleri içinde yer alan karnabahar, içeriğinde bulunan indol 3 karbonat sayesinde kadınları göğüs kanserinden koruyan eşsiz b...
Devamını Oku

Mantar Salatası

Mantar salatası, bu tarifimizi farklı salataları denemeyi sevenlerin tercih edeceğini düşünüyoruz. Salatamızın ana malzemesi olan kültür mantarının hem ...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Salatası

Beyaz lahana salatası, beyaz lahana doğanın insanlara sunduğu bir nimettir. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için, mutl...
Devamını Oku

Yoğurtlu Kabak Salatası

Yoğurtlu kabak salatası, kabak yaz aylarının en hafif ve en sevilen sebzeleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda lif oranı yüksek olduğundan, bağırsaklar...
Devamını Oku

Patates Salatası Tarifi

Patates salatası tarifi isteyenler için vereceğimiz tarif oldukça kolay yapılacaktır. Yemeklerinizin yanında keyifle yiyeceğiniz bir salatadır. Salatamı...
Devamını Oku

Piyaz Tarifi

Piyaz tarifi isteyenler için hazırladığımız bu yazı faydalı olacaktır. Sizlere tarifimizi vermeden önce lezzetli bir piyazın, püf noktalarını verelim. İ...
Devamını Oku

Ton Balıklı Salata

Ton Balıklı Salata besleyici, lezzetli ve pratik olarak kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir salata çeşididir.Ton Balıklı Sa...
Devamını Oku

Mor Lahana Salatası

Mor lahana salatası; bu salatanın önce rengi sonra da lezzeti aklınızı başınızdan alacak. Sevdiklerinize ve misafirlerinize farklı lezzetler tattırmak i...
Devamını Oku

Gavurdağı Salatası

Gavurdağı salatası, Gaziantep mutfağına ait olan bir salatadır. Salataların sofraların vazgeçilmez tatlarından olduğunu hepimiz biliyoruz. Sofralarımızd...
Devamını Oku

Tabule Salatası

Tabule salatası, bizim yemek kültürümüze yakın olan Lübnan mutfağına ait olan bir salata türüdür. Biraz bizim mutfağın ürünü olan kısıra benzemektedir. ...
Devamını Oku

Kuru Domates Salatası

Kuru domates salatası; sade salaonra suda süzülür. Tarife sadece kuru domates aroması eklenmesi suretiyle elde edilebilen, yapımı son derece basit, buna karşın epey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Salata Tarifleri
Etimek Salatası
Şehriye Salatası
Salata Çeşitleri
Bulgur Salatası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024