Bostana Salatası

Bostana salatası, yöresel lezzetlerimizden bir tanesidir. Urfa yöresine ait olan salata, mangalda pişen et yemekleri ile çok güzel uyum sağlıyor. Hem iştah açıyor hem de ferahlamanızı sağlıyor. Urfa yöresinde bostana salatası olarak bilinen salata, Antep yöresinde avrat salatası olarak anılıyor. Bu yörelerde kebabın ayrı bir yeri olduğundan, bu salata sıkça yapılmaktadır.
Salatanın güzel olmasını istiyorsanız, salatada kullanılan malzemelerin mevsiminde ve doğal olmasına dikkat ediniz. Domateslerin en güzel olduğu yaz aylarında bu salatayı sıkça yapmalısınız. Salatada kullanılacak nar ekşisinin rengi siyaha yakın ve tadı çok ekşi olmalıdır. Yani gerçek nar ekşisi kullanmalısınız. Artık bizde bostana salatamızı hazırlamaya başlayalım.

Bostana salatası için gerekli olan malzemeler

  • 4 adet orta boy domates
  • 2 adet yeşil köy biberi
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 su bardağı semizotu (Sadece yaprakları ve ince dalları kullanılmalıdır.)
  • 3 adet taze soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 3 yemek kaşığı hakiki nar ekşisi
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 1 adet salatalık
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber (Acı ya da tatlı olabilir.)
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı toz sumak
  • 1,5 su bardağı su

Bostana salatası nasıl yapılır?


Salatamızın yapımına domateslerin kabuklarını soymakla başlayalım.
Daha sonra bunları mercimek tanesinden daha küçük biçimde doğrayın. Biraz zor olacak ama salatayı yediğinizde değdiğini sizde göreceksiniz. Aynı şekilde salatalıkta bu şekilde doğranmalıdır. Malzemelerin tamamı bu şekilde doğranacaktır. Şimdi biberlerin çekirdeklerini temizleyin ve aynı şekilde küçük doğrayın. Maydanozları ayıklayın ve ince şekilde kıyın. Taze soğanları da aynı küçüklükte doğrayın. Semizotunu da aynı şekilde küçük doğrayın. Malzemelerin hepsini derin bir kâsenin içine koyun. İçine bir diş sarımsağı rendeleyin. Ayrı bir yerde sızma zeytinyağını, nar ekşisini ve limon suyunu iyice karıştırın. Ardından tuzu ve diğer baharatları ilave ederek, sosu iyice karıştırmalısınız. Bunu içine yarım su bardağı suyu ilave ederek, biraz sulandırın. Salata malzemelerinin üzerine bu sosu dökün ve hepsini harmanlayın. Salatanın içine bir su bardağı kalan suyu da ilave edin. Ferahlığını arttırmak isterseniz içine birkaç tane buz atabilirsiniz. Bostana salatasını artık servis tabağına alabilirsiniz. Konuklarınızın beğenisini kazanacağını düşünüyoruz. Özellikle yaz aylarında yapıldıysa, çok lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 07:08:08
Bostana Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bostana Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bostana Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Salata Tarifleri

Salata tarifleri hakkında kolayca bilgi edinebileceğiniz ve mutfağınızda rahatça uygulayabileceğiniz tarifleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Sizlere kolay ve ...
Devamını Oku

Etimek Salatası

Etimek salatası; temel malzeme olan etimeğin diğer salata malzemeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen son derece pratik ve bir o kadar da sağlıklı bir salata ...
Devamını Oku

Şehriye Salatası

Şehriye salatası, arpa şehriye ile hazırlanan salata özellikle bayanların kabul günlerinde ve özel günlerde tercih edilen aperatifler arasında yer alır....
Devamını Oku

Salata Çeşitleri

Salata çeşitleri, salata ana yemeklerin yanında vazgeçilmez bir tat olarak herkesin severek ve çokça tükettiği bir yiyecektir. Ayrıca diyet listelerinin...
Devamını Oku

Bulgur Salatası

Bulgur salatası isteyenler, bulgurun lezzetini ve besleyici özelliğinin farkında olanlardır. Bağırsak kanserini önleyen bir gıda olduğu için, bulgurlu t...
Devamını Oku

Brokoli Salatası

Brokoli salatası, brokoli Ege ve Akdeniz bölgemizde yetişen şifalı sebzelerimizden biridir. İçeriğinde kanserle savaşan beta karotenin fazla oranda bulu...
Devamını Oku

Havuç Salatası

Havuç salatası, kış mevsiminde ana malzemesi havuç olan sevilen salata türlerinden biridir. Kış aylarında her türlü hastalıktan korunmak, grip ve nezlenin za...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı lahana salatası, kırmızı lahana sofralarımızdan eksik etmememiz gereken sebzeler arasındadır. Mor renkli sebzelerin sağlığa ne kadar faydalı old...
Devamını Oku

Karnıbahar Salatası

Karnabahar salatası, kış sebzeleri içinde yer alan karnabahar, içeriğinde bulunan indol 3 karbonat sayesinde kadınları göğüs kanserinden koruyan eşsiz b...
Devamını Oku

Mantar Salatası

Mantar salatası, bu tarifimizi farklı salataları denemeyi sevenlerin tercih edeceğini düşünüyoruz. Salatamızın ana malzemesi olan kültür mantarının hem ...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Salatası

Beyaz lahana salatası, beyaz lahana doğanın insanlara sunduğu bir nimettir. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için, mutl...
Devamını Oku

Yoğurtlu Kabak Salatası

Yoğurtlu kabak salatası, kabak yaz aylarının en hafif ve en sevilen sebzeleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda lif oranı yüksek olduğundan, bağırsaklar...
Devamını Oku

Patates Salatası Tarifi

Patates salatası tarifi isteyenler için vereceğimiz tarif oldukça kolay yapılacaktır. Yemeklerinizin yanında keyifle yiyeceğiniz bir salatadır. Salatamı...
Devamını Oku

Piyaz Tarifi

Piyaz tarifi isteyenler için hazırladığımız bu yazı faydalı olacaktır. Sizlere tarifimizi vermeden önce lezzetli bir piyazın, püf noktalarını verelim. İ...
Devamını Oku

Ton Balıklı Salata

Ton Balıklı Salata besleyici, lezzetli ve pratik olarak kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir salata çeşididir.Ton Balıklı Sa...
Devamını Oku

Mor Lahana Salatası

Mor lahana salatası; bu salatanın önce rengi sonra da lezzeti aklınızı başınızdan alacak. Sevdiklerinize ve misafirlerinize farklı lezzetler tattırmak i...
Devamını Oku

Gavurdağı Salatası

Gavurdağı salatası, Gaziantep mutfağına ait olan bir salatadır. Salataların sofraların vazgeçilmez tatlarından olduğunu hepimiz biliyoruz. Sofralarımızd...
Devamını Oku

Tabule Salatası

Tabule salatası, bizim yemek kültürümüze yakın olan Lübnan mutfağına ait olan bir salata türüdür. Biraz bizim mutfağın ürünü olan kısıra benzemektedir. ...
Devamını Oku

Kuru Domates Salatası

Kuru domates salatası; sade salaonra suda süzülür. Tarife sadece kuru domates aroması eklenmesi suretiyle elde edilebilen, yapımı son derece basit, buna karşın epey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Salata Tarifleri
Etimek Salatası
Şehriye Salatası
Salata Çeşitleri
Bulgur Salatası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024