Karnabahar Salatası
Karnabahar salatası; domates, salatalık, soğan gibi her salatada olan klasik tatlardan sıkılıp, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok ideal bir tariftir. Mutfağımızda genelde haşlama veya kızartma şeklinde kullanılan karnabaharın burada salata yapmak amacıyla kullanılması sonucu; gayet özgün ve gayet lezzetli bir salata tarifi ortaya çıkmaktadır.
Bu yüzden karnabahar salatası; gerek misafirlere ikram etmek için gerekse akşam yemeklerinde farklı bir lezzet servisi yapmak için ev hanımlarının mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Ev hanımları zaten daha öncesinde yüzlerce, belki de binlerce kez salata hazırlamış olduğu için; karnabahar salatası hazırlamakta da kesinlikle bir zorluk çekemeyecektir. Yazının devamında ise ilk defa deneyeceklere bir yardım olması adına; gerekli malzemeler ve adım adım karnabahar salatasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Karnabahar salatası için gerekli malzemeler- 2-3 diş sarımsak
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 adet karnabahar
- 2 çay bardağı yoğurt
- Bir tutam pul biber
- 1,5-2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir tutam tuz
Karnabahar salatası tarifi nasıl yapılır?- Karnabahar salatası; her salata tarifinde olduğu gibi sos niteliğindeki malzemelerin belirli bir sıraya göre karıştırılması ve ana malzemeye eklenmesi suretiyle elde edilecektir. Bu yüzden tarife başlamadan önce bazı ön hazırlıklar yapılmalı ve malzemeler karnabahar salatası hazırlamaya uygun bir vaziyete sokulmalıdır.
Öncelikle 2-3 diş sarımsak; iyice ayıklanmalı, temizlenmeli ve dilimleme, rendeleme, ezme, vs. Yöntemle ufalanarak toz haline getirilmelidir. Dilimlenen sarımsaklar karnabahar salatasına ekleneceği için parçaların yeterince ufak olması çok önemlidir. Yemek sırasında ağza gelecek büyük bir sarımsak parçası; karnabahar salatasının tadını pek hoş yapmayacaktır. Aynı şekilde çeyrek demet maydanoz da güzelce yıkanmalı, fazlalıklarından arındırılmalı ve ince ince kıyılmalıdır. Maydanozların elden geldiğince ve karnabahar salatası içinde abes kaçamayacak derecede küçük olması yeterlidir. Ufak ufak serpilmiş olan maydanozlar; karnabahar salatasına güzel bir tat verecektir. Bunlarında dışında başka bir kesme, dilimleme, vs. İşlemine gerek yoktur. Kullanılacak malzemelerin el altında bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; pişirme işlemi için bir tencere; sos hazırlamak için bir kase, kap, vs ve son halini vermek için salata yapmaya uygun derince bir kabın şimdiden hazır edilmesi de yararlı olacaktır.
- Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra karnabahar salatası tarifine başlanabilir. İlk olarak tarifin temel kısmı; yani karnabahar hazırlanacaktır. Bunun için; pişirme işlemi yapmak üzere temin edilen tencereye karnabahar konur ve ocakta pişmeye bırakılır. Karnabaharı pişirirken sık sık tencerenin başında durulması ve kontrol edilmesi tavsiye edilir. Çünkü; karnabahar az piştiği gibi çok pişmesi durumunda da tadını kaybedecek; karnabahar salatası da istenen lezzette olmayacaktır. Gerekli sabır ve özenle beraber karnabahar pişirildikten sonra; hiç dokunmadan o tencerenin içerisinde soğumaya bırakılır.
- Soğuma için beklerken karnabahar salatasının sosu hazırlanabilir. Bu adımda öncesinde ufalanmış olan sarımsak ve ince ince kıyılmış olan maydanoz kullanılacaktır. Sos hazırlamak üzere ayarlanan kabın içerisine 2 çay bardağı yoğurt dökülür ve kabın tabanına güzelce yayılır. Ardından ufalanmış olan 2-3 diş sarımsak da bu yoğurda serpilir ve bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırma işlemine başlanır. Sarımsak yeterince karışıp yoğurdun içinde kaybolduktan sonra; aynı şekilde dilimlenmiş olan çeyrek demet maydanoz da sos kabına serpilir ve yine karıştırma işlemi yapılır. Maydanoz; yoğurdun içinde kaybolmasa da göz kararınca iyice yedirilmesi ve karnabahar salatası sosu ile özleşmesi yeterli olacaktır. Bu karıştırma işleminde de pişirmede olduğu gibi sabırlı ve özenli davranılmalıdır. Çünkü bu sos; karnabaharın üzerini kaplayacaktır ve her yerde eşit miktarda olması çok önemlidir.
- Yukarıdaki adım da tamamlandıktan sonra artık sıra karnabahar salatasının kabasını elde etmeye gelmiştir. Yani; pişirilmiş olan karnabahar; salata kabına konacak ve sosu da üzerine serpilecektir. Salata kabında karnabaharın her köşeye elden geldiğince eşit dağıtılması ve aynı şekilde sosun da karnabaharın üzerinde eşit biçimde dağılmış olması gereklidir. Bu hem herkesin karnabahar salatasından aynı lezzeti almasını sağlayacak hem de görsel bir güzellik katacaktır.
- Kabası elde edilen karnabahar salatasının üzerine 1,5-2 yemek kaşığı zeytinyağı da dökülür. Zeytinyağının dökülmesi de önceki adımlarda olduğu gibi eşit ve özenli bir biçimde yapılmalıdır. Miktarının geniş bir aralık olarak verilmesinin sebebi ise; bu adımın tamamen kişinin yemeklerdeki zeytinyağı tercihine bırakılmasıdır.
- Zeytinyağı da eklendikten sonra son olarak pul biber ve tuz da güzelce karnabahar salatasının üzerine serpilir. Pul biber serpilirken de eşit miktarda olması; karnabahar salatasının bir tarafının çok biberli, bir tarafının neredeyse bibersiz olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bu adımda; pul biber haricinde eklenmek istenen başka bir baharat varsa o da rahatlıkla ilave edilir.
- Son işlemleri de tamamlanan karnabahar salatası ortak tepside veya ayrı ayrı tabaklarda servis edilir.
- Karnabahar salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 17:23:43
Karnabahar Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Karnabahar Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|