Karnabahar Salatası

Karnabahar salatası; domates, salatalık, soğan gibi her salatada olan klasik tatlardan sıkılıp, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok ideal bir tariftir. Mutfağımızda genelde haşlama veya kızartma şeklinde kullanılan karnabaharın burada salata yapmak amacıyla kullanılması sonucu; gayet özgün ve gayet lezzetli bir salata tarifi ortaya çıkmaktadır.
Bu yüzden karnabahar salatası; gerek misafirlere ikram etmek için gerekse akşam yemeklerinde farklı bir lezzet servisi yapmak için ev hanımlarının mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Ev hanımları zaten daha öncesinde yüzlerce, belki de binlerce kez salata hazırlamış olduğu için; karnabahar salatası hazırlamakta da kesinlikle bir zorluk çekemeyecektir. Yazının devamında ise ilk defa deneyeceklere bir yardım olması adına; gerekli malzemeler ve adım adım karnabahar salatasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Karnabahar salatası için gerekli malzemeler

  • 2-3 diş sarımsak
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 adet karnabahar
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • Bir tutam pul biber
  • 1,5-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir tutam tuz

Karnabahar salatası tarifi nasıl yapılır?

  • Karnabahar salatası; her salata tarifinde olduğu gibi sos niteliğindeki malzemelerin belirli bir sıraya göre karıştırılması ve ana malzemeye eklenmesi suretiyle elde edilecektir. Bu yüzden tarife başlamadan önce bazı ön hazırlıklar yapılmalı ve malzemeler karnabahar salatası hazırlamaya uygun bir vaziyete sokulmalıdır.
    Öncelikle 2-3 diş sarımsak; iyice ayıklanmalı, temizlenmeli ve dilimleme, rendeleme, ezme, vs. Yöntemle ufalanarak toz haline getirilmelidir. Dilimlenen sarımsaklar karnabahar salatasına ekleneceği için parçaların yeterince ufak olması çok önemlidir. Yemek sırasında ağza gelecek büyük bir sarımsak parçası; karnabahar salatasının tadını pek hoş yapmayacaktır. Aynı şekilde çeyrek demet maydanoz da güzelce yıkanmalı, fazlalıklarından arındırılmalı ve ince ince kıyılmalıdır. Maydanozların elden geldiğince ve karnabahar salatası içinde abes kaçamayacak derecede küçük olması yeterlidir. Ufak ufak serpilmiş olan maydanozlar; karnabahar salatasına güzel bir tat verecektir. Bunlarında dışında başka bir kesme, dilimleme, vs. İşlemine gerek yoktur. Kullanılacak malzemelerin el altında bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; pişirme işlemi için bir tencere; sos hazırlamak için bir kase, kap, vs ve son halini vermek için salata yapmaya uygun derince bir kabın şimdiden hazır edilmesi de yararlı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra karnabahar salatası tarifine başlanabilir. İlk olarak tarifin temel kısmı; yani karnabahar hazırlanacaktır. Bunun için; pişirme işlemi yapmak üzere temin edilen tencereye karnabahar konur ve ocakta pişmeye bırakılır. Karnabaharı pişirirken sık sık tencerenin başında durulması ve kontrol edilmesi tavsiye edilir. Çünkü; karnabahar az piştiği gibi çok pişmesi durumunda da tadını kaybedecek; karnabahar salatası da istenen lezzette olmayacaktır. Gerekli sabır ve özenle beraber karnabahar pişirildikten sonra; hiç dokunmadan o tencerenin içerisinde soğumaya bırakılır.
  • Soğuma için beklerken karnabahar salatasının sosu hazırlanabilir. Bu adımda öncesinde ufalanmış olan sarımsak ve ince ince kıyılmış olan maydanoz kullanılacaktır. Sos hazırlamak üzere ayarlanan kabın içerisine 2 çay bardağı yoğurt dökülür ve kabın tabanına güzelce yayılır. Ardından ufalanmış olan 2-3 diş sarımsak da bu yoğurda serpilir ve bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırma işlemine başlanır. Sarımsak yeterince karışıp yoğurdun içinde kaybolduktan sonra; aynı şekilde dilimlenmiş olan çeyrek demet maydanoz da sos kabına serpilir ve yine karıştırma işlemi yapılır. Maydanoz; yoğurdun içinde kaybolmasa da göz kararınca iyice yedirilmesi ve karnabahar salatası sosu ile özleşmesi yeterli olacaktır. Bu karıştırma işleminde de pişirmede olduğu gibi sabırlı ve özenli davranılmalıdır. Çünkü bu sos; karnabaharın üzerini kaplayacaktır ve her yerde eşit miktarda olması çok önemlidir.
  • Yukarıdaki adım da tamamlandıktan sonra artık sıra karnabahar salatasının kabasını elde etmeye gelmiştir. Yani; pişirilmiş olan karnabahar; salata kabına konacak ve sosu da üzerine serpilecektir. Salata kabında karnabaharın her köşeye elden geldiğince eşit dağıtılması ve aynı şekilde sosun da karnabaharın üzerinde eşit biçimde dağılmış olması gereklidir. Bu hem herkesin karnabahar salatasından aynı lezzeti almasını sağlayacak hem de görsel bir güzellik katacaktır.
  • Kabası elde edilen karnabahar salatasının üzerine 1,5-2 yemek kaşığı zeytinyağı da dökülür. Zeytinyağının dökülmesi de önceki adımlarda olduğu gibi eşit ve özenli bir biçimde yapılmalıdır. Miktarının geniş bir aralık olarak verilmesinin sebebi ise; bu adımın tamamen kişinin yemeklerdeki zeytinyağı tercihine bırakılmasıdır.
  • Zeytinyağı da eklendikten sonra son olarak pul biber ve tuz da güzelce karnabahar salatasının üzerine serpilir. Pul biber serpilirken de eşit miktarda olması; karnabahar salatasının bir tarafının çok biberli, bir tarafının neredeyse bibersiz olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bu adımda; pul biber haricinde eklenmek istenen başka bir baharat varsa o da rahatlıkla ilave edilir.
  • Son işlemleri de tamamlanan karnabahar salatası ortak tepside veya ayrı ayrı tabaklarda servis edilir.
  • Karnabahar salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 17:23:43
Karnabahar Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karnabahar Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karnabahar Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Salata Tarifleri

Salata tarifleri hakkında kolayca bilgi edinebileceğiniz ve mutfağınızda rahatça uygulayabileceğiniz tarifleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Sizlere kolay ve ...
Devamını Oku

Etimek Salatası

Etimek salatası; temel malzeme olan etimeğin diğer salata malzemeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen son derece pratik ve bir o kadar da sağlıklı bir salata ...
Devamını Oku

Şehriye Salatası

Şehriye salatası, arpa şehriye ile hazırlanan salata özellikle bayanların kabul günlerinde ve özel günlerde tercih edilen aperatifler arasında yer alır....
Devamını Oku

Salata Çeşitleri

Salata çeşitleri, salata ana yemeklerin yanında vazgeçilmez bir tat olarak herkesin severek ve çokça tükettiği bir yiyecektir. Ayrıca diyet listelerinin...
Devamını Oku

Bulgur Salatası

Bulgur salatası isteyenler, bulgurun lezzetini ve besleyici özelliğinin farkında olanlardır. Bağırsak kanserini önleyen bir gıda olduğu için, bulgurlu t...
Devamını Oku

Brokoli Salatası

Brokoli salatası, brokoli Ege ve Akdeniz bölgemizde yetişen şifalı sebzelerimizden biridir. İçeriğinde kanserle savaşan beta karotenin fazla oranda bulu...
Devamını Oku

Havuç Salatası

Havuç salatası, kış mevsiminde ana malzemesi havuç olan sevilen salata türlerinden biridir. Kış aylarında her türlü hastalıktan korunmak, grip ve nezlenin za...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı lahana salatası, kırmızı lahana sofralarımızdan eksik etmememiz gereken sebzeler arasındadır. Mor renkli sebzelerin sağlığa ne kadar faydalı old...
Devamını Oku

Karnıbahar Salatası

Karnabahar salatası, kış sebzeleri içinde yer alan karnabahar, içeriğinde bulunan indol 3 karbonat sayesinde kadınları göğüs kanserinden koruyan eşsiz b...
Devamını Oku

Mantar Salatası

Mantar salatası, bu tarifimizi farklı salataları denemeyi sevenlerin tercih edeceğini düşünüyoruz. Salatamızın ana malzemesi olan kültür mantarının hem ...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Salatası

Beyaz lahana salatası, beyaz lahana doğanın insanlara sunduğu bir nimettir. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için, mutl...
Devamını Oku

Yoğurtlu Kabak Salatası

Yoğurtlu kabak salatası, kabak yaz aylarının en hafif ve en sevilen sebzeleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda lif oranı yüksek olduğundan, bağırsaklar...
Devamını Oku

Patates Salatası Tarifi

Patates salatası tarifi isteyenler için vereceğimiz tarif oldukça kolay yapılacaktır. Yemeklerinizin yanında keyifle yiyeceğiniz bir salatadır. Salatamı...
Devamını Oku

Piyaz Tarifi

Piyaz tarifi isteyenler için hazırladığımız bu yazı faydalı olacaktır. Sizlere tarifimizi vermeden önce lezzetli bir piyazın, püf noktalarını verelim. İ...
Devamını Oku

Ton Balıklı Salata

Ton Balıklı Salata besleyici, lezzetli ve pratik olarak kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir salata çeşididir.Ton Balıklı Sa...
Devamını Oku

Mor Lahana Salatası

Mor lahana salatası; bu salatanın önce rengi sonra da lezzeti aklınızı başınızdan alacak. Sevdiklerinize ve misafirlerinize farklı lezzetler tattırmak i...
Devamını Oku

Gavurdağı Salatası

Gavurdağı salatası, Gaziantep mutfağına ait olan bir salatadır. Salataların sofraların vazgeçilmez tatlarından olduğunu hepimiz biliyoruz. Sofralarımızd...
Devamını Oku

Tabule Salatası

Tabule salatası, bizim yemek kültürümüze yakın olan Lübnan mutfağına ait olan bir salata türüdür. Biraz bizim mutfağın ürünü olan kısıra benzemektedir. ...
Devamını Oku

Kuru Domates Salatası

Kuru domates salatası; sade salaonra suda süzülür. Tarife sadece kuru domates aroması eklenmesi suretiyle elde edilebilen, yapımı son derece basit, buna karşın epey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Salata Tarifleri
Etimek Salatası
Şehriye Salatası
Salata Çeşitleri
Bulgur Salatası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024