Maş Salatası

Maş salatası; Türk mutfağında bulunan saklı kalmış ve çok bilinmeyen salata tariflerinden biridir. Adından tahmin edileceği üzere temel malzemesi maş fasulyesidir ve yanında da nohut kullanılır. Özellikle misafirlere veya akşam yemeklerinde ev halkına farklı bir lezzet sunmak için isabetli bir tercih olacaktır. Az bilinen ve özgün bir tarif olmasına rağmen; malzemeleri son derece kolay bulunur cinstendir ve maş salatasının hazırlanışının da diğer klasik salata tariflerinden hiçbir farkı yoktur.
Az bilinmesinin tek sebebi; salatalık, domates, soğan, vs. Diğer sebzelerle yapılan klasik salataların daha çok yaygınlaşmasıdır. Bu yüzden; mutfak konusunda en acemi olanların dahi rahatça üstesinden gelebileceği bir tariftir. Salata konusunda yeterince bilgili olanlar ise; zaten bu yazıyı okumaya dahi ihtiyaç duymayacaktır. Yazının devamında da ilk defa deneyeceklere bir rehberlik olması adına; gerekli malzemeleri listesi ve adım adım maş salatası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Fakat bu yazının yanı sıra çevrede bulunan bilgili kişilerden de canlı olarak yardım alınması kesinlikle tavsiye edilir. Kolay gelsin:

Maş salatası için gerekli malzemeler

  • Yarım demet maydanoz
  • 2 çay bardağı maş fasulyesi
  • 8 adet kornişon turşu
  • 1 avuç ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı çekirdek içi
  • Yarım demet dereotu
  • 3 adet kırmızı biber
  • 2 çay bardağı nohut
  • 1 dal taze soğan
  • Yarım limonun suyu
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart servisler içindir.
Daha çok kişiye maş salatası hazırlayacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak hazırlamaları gereklidir.

Maş salatası tarifi nasıl yapılır?

  • Yukarıda yazan malzemeler temin edildikten sonra maş salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi maş salatasında da malzemeler dilimlenerek hazırlanacak ve uygun bir şekilde karıştırılacaktır. Fakat bu iki basit adımın detaylı olarak incelenmesinde fayda vardır.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin maş salatası için uygun bir hale sokulması gereklidir. Maş fasulyesi ve nohut; maş salatasında kullanılmadan önce mutlaka suda haşlanmalıdır. Bu işlemin; maş salatası hazırlamadan epey önce yapılması tavsiye edilir. Aksi halde vakit alabilir. Aynı şekilde 3 adet kırmızı biberin de mutlaka közlenmiş olması gereklidir. Vakit almaması için kırmızı biberlerin de önceden közlenmesi tavsiye edilir. Yarım demet maydanoz yıkanıp temizlenir. Temizlendikten sonra sadece yaprakları kalacak şekilde ince ince dilimlenir. 2 yemek kaşığının da maş salatasına başlamadan önce kavrulması gereklidir. Ardından yarım demet dereotu da tıpkı maydanoz gibi yıkanıp temizlenir ve sadece yaprakları kalacak şekilde ince ince dilimlenir. Taze soğan da yıkandıktan sonra küp-küp doğranır ve maş salatasına katılmak üzere bir kenarda bekletilir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme, haşlama, vs. Ön hazırlıklar bu kadardır. Ayrıca; salatayı hazırlamak üzere bir kabın da şimdiden hazır edilmesi sonraki adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra maş salatası tarifini ilk adımı uygulanır. Aslında zaten maş salatası tek bir adımdan ibarettir de denilebilir. Çünkü malzemeler uygun bir şekilde karıştırılarak baharatları eklenecek ve maş salatası direkt olarak servis edilecektir. İlk aşamada kıyılmış maydanoz, maş fasulyesi, kornişon turşu, ceviz içi, kavrulmuş çekirdek içi, ince kıyılmış dereotu, közlenmiş kırmızı biber, haşlanmış nohut, doğranmış taze soğan kullanılacaktır. Maş salatasının tadının daha yoğun olması açısından tavsiye edilen; bu malzemelerin kabın içine sırayla konması ve her bir eklemeden sonra bir süre karıştırma yapılmasıdır. Fakat zamandan tasarruf etmek isteyenler tabii ki tüm malzemeleri aynı anda boca ederek de maş salatası hazırlayabilirler. Sırayla eklemeyi tercih edenler için; hangi malzemenin hangi sırada ekleneceği fark etmemektedir.
  • Yukarıda söylenen iki yoldan biri izlenerek maş salatasının temeli hazırlandıktan sonra sıra baharatlarını eklemeye gelmiştir. Bunun için; tuz, karabiber, limon suyu, zeytinyağı ve elma sirkesi maş salatasına eklenecektir. İlk adımda söylenenlerin hepsi burada da geçerlidir. Maş salatasının daha yoğun bir tatta olması açısından malzemelerin sırayla eklenmesi her zaman için daha iyidir. Fakat isteyen hepsini aynı anda ekleyerek de maş salatasını karıştırabilir.
  • Maş salatasının temel kısmı ve baharatları anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra son bir kez iyice karıştırılır ve servis tabağına konarak ikram edilir.
  • Maş salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 14:24:27
Maş Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maş Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Maş Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Salata Tarifleri

Salata tarifleri hakkında kolayca bilgi edinebileceğiniz ve mutfağınızda rahatça uygulayabileceğiniz tarifleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Sizlere kolay ve ...
Devamını Oku

Etimek Salatası

Etimek salatası; temel malzeme olan etimeğin diğer salata malzemeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen son derece pratik ve bir o kadar da sağlıklı bir salata ...
Devamını Oku

Şehriye Salatası

Şehriye salatası, arpa şehriye ile hazırlanan salata özellikle bayanların kabul günlerinde ve özel günlerde tercih edilen aperatifler arasında yer alır....
Devamını Oku

Salata Çeşitleri

Salata çeşitleri, salata ana yemeklerin yanında vazgeçilmez bir tat olarak herkesin severek ve çokça tükettiği bir yiyecektir. Ayrıca diyet listelerinin...
Devamını Oku

Bulgur Salatası

Bulgur salatası isteyenler, bulgurun lezzetini ve besleyici özelliğinin farkında olanlardır. Bağırsak kanserini önleyen bir gıda olduğu için, bulgurlu t...
Devamını Oku

Brokoli Salatası

Brokoli salatası, brokoli Ege ve Akdeniz bölgemizde yetişen şifalı sebzelerimizden biridir. İçeriğinde kanserle savaşan beta karotenin fazla oranda bulu...
Devamını Oku

Havuç Salatası

Havuç salatası, kış mevsiminde ana malzemesi havuç olan sevilen salata türlerinden biridir. Kış aylarında her türlü hastalıktan korunmak, grip ve nezlenin za...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı lahana salatası, kırmızı lahana sofralarımızdan eksik etmememiz gereken sebzeler arasındadır. Mor renkli sebzelerin sağlığa ne kadar faydalı old...
Devamını Oku

Karnıbahar Salatası

Karnabahar salatası, kış sebzeleri içinde yer alan karnabahar, içeriğinde bulunan indol 3 karbonat sayesinde kadınları göğüs kanserinden koruyan eşsiz b...
Devamını Oku

Mantar Salatası

Mantar salatası, bu tarifimizi farklı salataları denemeyi sevenlerin tercih edeceğini düşünüyoruz. Salatamızın ana malzemesi olan kültür mantarının hem ...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Salatası

Beyaz lahana salatası, beyaz lahana doğanın insanlara sunduğu bir nimettir. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için, mutl...
Devamını Oku

Yoğurtlu Kabak Salatası

Yoğurtlu kabak salatası, kabak yaz aylarının en hafif ve en sevilen sebzeleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda lif oranı yüksek olduğundan, bağırsaklar...
Devamını Oku

Patates Salatası Tarifi

Patates salatası tarifi isteyenler için vereceğimiz tarif oldukça kolay yapılacaktır. Yemeklerinizin yanında keyifle yiyeceğiniz bir salatadır. Salatamı...
Devamını Oku

Piyaz Tarifi

Piyaz tarifi isteyenler için hazırladığımız bu yazı faydalı olacaktır. Sizlere tarifimizi vermeden önce lezzetli bir piyazın, püf noktalarını verelim. İ...
Devamını Oku

Ton Balıklı Salata

Ton Balıklı Salata besleyici, lezzetli ve pratik olarak kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir salata çeşididir.Ton Balıklı Sa...
Devamını Oku

Mor Lahana Salatası

Mor lahana salatası; bu salatanın önce rengi sonra da lezzeti aklınızı başınızdan alacak. Sevdiklerinize ve misafirlerinize farklı lezzetler tattırmak i...
Devamını Oku

Gavurdağı Salatası

Gavurdağı salatası, Gaziantep mutfağına ait olan bir salatadır. Salataların sofraların vazgeçilmez tatlarından olduğunu hepimiz biliyoruz. Sofralarımızd...
Devamını Oku

Tabule Salatası

Tabule salatası, bizim yemek kültürümüze yakın olan Lübnan mutfağına ait olan bir salata türüdür. Biraz bizim mutfağın ürünü olan kısıra benzemektedir. ...
Devamını Oku

Kuru Domates Salatası

Kuru domates salatası; sade salaonra suda süzülür. Tarife sadece kuru domates aroması eklenmesi suretiyle elde edilebilen, yapımı son derece basit, buna karşın epey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Salata Tarifleri
Etimek Salatası
Şehriye Salatası
Salata Çeşitleri
Bulgur Salatası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024