Mevsim Salatası

Mevsim salatası; bol çeşitli ve aynı zamanda insanı görsel olarak da doyuran güzel salata tariflerinden biridir. Özellikle kalabalık buluşmalar için ve özel ikramda bulunulmak istenen misafirler için mevsim salatası çok uygun bir tariftir. Diğer çeşitlere göre son derece özgün olan mevsim salatasının hazırlanışında; bu özgünlüğünün tersine hiçbir farklılık veya zorluk yoktur.
Tarifin adımları; diğer basit salata tarifleriyle bire bir aynıdır. Bu yüzden de herkesin rahatça hazırlayabileceği bir salatadır. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için gerekli malzemeler listesi ve adım adım mevsim salatası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Fakat bu yazının yanında imkân varsa çevredeki bilgili kişilerden de bizzat yardım alınması tavsiye edilir. Kolay gelsin:

Mevsim salatası için gerekli malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 1 göbek marul
  • Yarım demet roka
  • Yarım kırmızı lahana
  • Zeytinyağı
  • Limon suyu
  • Tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 yemek kaşığı mısır (Konserve)
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla kişiye mevsim salatası hazırlayacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Mevsim salatası tarifi nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra mevsim salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi mevsim salatasında da sebzeler uygun bir şekilde karıştırılacak ve servis edilecek.
    Fakat genel hatlarıyla söyleyince basit gözüken bu işin tabii ki detayları vardır. Detayların şöyle bir gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.
  • Öncelikle malzemelerin birtakım ön hazırlıklardan geçirilmesi ve mevsim salatası için uygun bir hale sokulması gereklidir. Salata tarifi olduğu için bu hazırlıklar genelde kesme, dilimleme, vs. Şekillerde olacaktır. 2 adet havuç çöplerinden ayıklanır, dış tabakasından bir bıçakla temizlenir. Temizlenen bu havuçlar güzelce yıkanır ve rendelenerek mevsim salatasına katmaya uygun hale getirilir. Ardında 1 göbek marul da yıkanır, iyice temizlenir ve dört eşit parçaya bölünür. Bu dört eşit parça; mevsim salatasının görselliği için kullanılacaktır. Yarım olarak alınan kırmızı lahana da yıkanıp temizlendikten sonra özenli bir şekilde dilimlenir ve mevsim salatası için yeterince küçük parçalara ayrılır. Ardından yarım demet roka ve yarım demet maydanoz da yıkandıktan sonra saplarından ayrılı ve çok küçük olmayacak şekilde dilimlenir. Maydanoz ve roka dilimlerinin; mevsim salatasında çok abes kaçamayacak kadar büyük olması yeterlidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme, vs. İşlemler bu kadardır. Diğer malzemelerinde kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda tutulması yeterlidir. Ayrıca; dilimlenen malzemeler için bir kabın da şimdiden hazır edilmesi, ileri adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mevsim salatasının ilk adımı uygulanır. Bu adımda; kırmızı lahana üzerinde bazı işlemler yapılacak ve mevsim salatası için uygun hale getirilecektir. Dilimlenmiş olan kırmızı lahana; hazırlık aşamasında temin eidlen kaba konur. Üzerine az miktarda limon suyu ve tuz eklenerek bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla veya el yordamıyla karıştırılır. Karıştırma işleminin limon ve tuz lahanaya sinecek kadar olması yeterlidir. Bundan sonra mevsim salatası tarifinin sonraki aşamalarına geçilebilir.
  • Bu aşamada; dörde dilimlenmiş olan marul, servis tabağına artı şeklinde dizilir. Yani; marul parçalarının köşeleri birbirine değecek ve ortalarında bir boşluk olacaktır. Mevsim salatasını bu şekilde yapmak tabii ki zorunlu değildir. İsteyen istediği her şekilde mevsim salatası hazırlayabilir. Fakat; görsel olarak güzel bir görüntü oluşturduğu için, bu tarif bu şekil üzerinden anlatılackatır.
  • Marullar yukarıda anlatıldığı gibi dizildikten sonra; rendelenmiş olan havuçlar ve dilimlenmiş olan kırmızı lahan kullanılacaktır. Marulların aralarında kalan kısımlara (Ortadaki boşluk değil); lahana-havuç-lahana-havuç şeklinde dönüşümlü olarak bu malzemeler dağıtılır. Lahana ve havucun da eklenmesiyle mevsim salatasının o güzel şekli yavaş yavaş ortaya çıkmış olacaktır.
  • Şimdide marul parçalarının ortasındaki boş kısım doldurulacaktır. Dilimlenmiş olan roka ve maydanoz, bu boş kısma güzelce serpilir ve mevsim salatası tarifinin sonraki aşamasına geçilir.
  • Son olarak; konserve mısır da mevsim salatasının üzerinde gezdirilir ve göz kararınca eşit dağılacak şekilde mevsim salatasının üzerine dökülür. Böylece; mevsim salatası servis edilmeden önceki son şeklini almış olur.
  • Limon suyu, tuz ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da mevsim salatasının üzerinde gezdirilir, sonrasında servis edilir.
  • Mevsim salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 00:12:05
Mevsim Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mevsim Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mevsim Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Salata Tarifleri

Salata tarifleri hakkında kolayca bilgi edinebileceğiniz ve mutfağınızda rahatça uygulayabileceğiniz tarifleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Sizlere kolay ve ...
Devamını Oku

Etimek Salatası

Etimek salatası; temel malzeme olan etimeğin diğer salata malzemeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen son derece pratik ve bir o kadar da sağlıklı bir salata ...
Devamını Oku

Şehriye Salatası

Şehriye salatası, arpa şehriye ile hazırlanan salata özellikle bayanların kabul günlerinde ve özel günlerde tercih edilen aperatifler arasında yer alır....
Devamını Oku

Salata Çeşitleri

Salata çeşitleri, salata ana yemeklerin yanında vazgeçilmez bir tat olarak herkesin severek ve çokça tükettiği bir yiyecektir. Ayrıca diyet listelerinin...
Devamını Oku

Bulgur Salatası

Bulgur salatası isteyenler, bulgurun lezzetini ve besleyici özelliğinin farkında olanlardır. Bağırsak kanserini önleyen bir gıda olduğu için, bulgurlu t...
Devamını Oku

Brokoli Salatası

Brokoli salatası, brokoli Ege ve Akdeniz bölgemizde yetişen şifalı sebzelerimizden biridir. İçeriğinde kanserle savaşan beta karotenin fazla oranda bulu...
Devamını Oku

Havuç Salatası

Havuç salatası, kış mevsiminde ana malzemesi havuç olan sevilen salata türlerinden biridir. Kış aylarında her türlü hastalıktan korunmak, grip ve nezlenin za...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı lahana salatası, kırmızı lahana sofralarımızdan eksik etmememiz gereken sebzeler arasındadır. Mor renkli sebzelerin sağlığa ne kadar faydalı old...
Devamını Oku

Karnıbahar Salatası

Karnabahar salatası, kış sebzeleri içinde yer alan karnabahar, içeriğinde bulunan indol 3 karbonat sayesinde kadınları göğüs kanserinden koruyan eşsiz b...
Devamını Oku

Mantar Salatası

Mantar salatası, bu tarifimizi farklı salataları denemeyi sevenlerin tercih edeceğini düşünüyoruz. Salatamızın ana malzemesi olan kültür mantarının hem ...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Salatası

Beyaz lahana salatası, beyaz lahana doğanın insanlara sunduğu bir nimettir. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için, mutl...
Devamını Oku

Yoğurtlu Kabak Salatası

Yoğurtlu kabak salatası, kabak yaz aylarının en hafif ve en sevilen sebzeleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda lif oranı yüksek olduğundan, bağırsaklar...
Devamını Oku

Patates Salatası Tarifi

Patates salatası tarifi isteyenler için vereceğimiz tarif oldukça kolay yapılacaktır. Yemeklerinizin yanında keyifle yiyeceğiniz bir salatadır. Salatamı...
Devamını Oku

Piyaz Tarifi

Piyaz tarifi isteyenler için hazırladığımız bu yazı faydalı olacaktır. Sizlere tarifimizi vermeden önce lezzetli bir piyazın, püf noktalarını verelim. İ...
Devamını Oku

Ton Balıklı Salata

Ton Balıklı Salata besleyici, lezzetli ve pratik olarak kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir salata çeşididir.Ton Balıklı Sa...
Devamını Oku

Mor Lahana Salatası

Mor lahana salatası; bu salatanın önce rengi sonra da lezzeti aklınızı başınızdan alacak. Sevdiklerinize ve misafirlerinize farklı lezzetler tattırmak i...
Devamını Oku

Gavurdağı Salatası

Gavurdağı salatası, Gaziantep mutfağına ait olan bir salatadır. Salataların sofraların vazgeçilmez tatlarından olduğunu hepimiz biliyoruz. Sofralarımızd...
Devamını Oku

Tabule Salatası

Tabule salatası, bizim yemek kültürümüze yakın olan Lübnan mutfağına ait olan bir salata türüdür. Biraz bizim mutfağın ürünü olan kısıra benzemektedir. ...
Devamını Oku

Kuru Domates Salatası

Kuru domates salatası; sade salaonra suda süzülür. Tarife sadece kuru domates aroması eklenmesi suretiyle elde edilebilen, yapımı son derece basit, buna karşın epey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Salata Tarifleri
Etimek Salatası
Şehriye Salatası
Salata Çeşitleri
Bulgur Salatası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024