Mevsim Salatası
Mevsim salatası; bol çeşitli ve aynı zamanda insanı görsel olarak da doyuran güzel salata tariflerinden biridir. Özellikle kalabalık buluşmalar için ve özel ikramda bulunulmak istenen misafirler için mevsim salatası çok uygun bir tariftir. Diğer çeşitlere göre son derece özgün olan mevsim salatasının hazırlanışında; bu özgünlüğünün tersine hiçbir farklılık veya zorluk yoktur.
Tarifin adımları; diğer basit salata tarifleriyle bire bir aynıdır. Bu yüzden de herkesin rahatça hazırlayabileceği bir salatadır. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için gerekli malzemeler listesi ve adım adım mevsim salatası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Fakat bu yazının yanında imkân varsa çevredeki bilgili kişilerden de bizzat yardım alınması tavsiye edilir. Kolay gelsin:
Mevsim salatası için gerekli malzemeler- 2 adet havuç
- 1 göbek marul
- Yarım demet roka
- Yarım kırmızı lahana
- Zeytinyağı
- Limon suyu
- Tuz
- Yarım demet maydanoz
- 4 yemek kaşığı mısır (Konserve)
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla kişiye mevsim salatası hazırlayacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Mevsim salatası tarifi nasıl yapılır?- Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra mevsim salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi mevsim salatasında da sebzeler uygun bir şekilde karıştırılacak ve servis edilecek.
Fakat genel hatlarıyla söyleyince basit gözüken bu işin tabii ki detayları vardır. Detayların şöyle bir gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.
- Öncelikle malzemelerin birtakım ön hazırlıklardan geçirilmesi ve mevsim salatası için uygun bir hale sokulması gereklidir. Salata tarifi olduğu için bu hazırlıklar genelde kesme, dilimleme, vs. Şekillerde olacaktır. 2 adet havuç çöplerinden ayıklanır, dış tabakasından bir bıçakla temizlenir. Temizlenen bu havuçlar güzelce yıkanır ve rendelenerek mevsim salatasına katmaya uygun hale getirilir. Ardında 1 göbek marul da yıkanır, iyice temizlenir ve dört eşit parçaya bölünür. Bu dört eşit parça; mevsim salatasının görselliği için kullanılacaktır. Yarım olarak alınan kırmızı lahana da yıkanıp temizlendikten sonra özenli bir şekilde dilimlenir ve mevsim salatası için yeterince küçük parçalara ayrılır. Ardından yarım demet roka ve yarım demet maydanoz da yıkandıktan sonra saplarından ayrılı ve çok küçük olmayacak şekilde dilimlenir. Maydanoz ve roka dilimlerinin; mevsim salatasında çok abes kaçamayacak kadar büyük olması yeterlidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme, vs. İşlemler bu kadardır. Diğer malzemelerinde kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda tutulması yeterlidir. Ayrıca; dilimlenen malzemeler için bir kabın da şimdiden hazır edilmesi, ileri adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mevsim salatasının ilk adımı uygulanır. Bu adımda; kırmızı lahana üzerinde bazı işlemler yapılacak ve mevsim salatası için uygun hale getirilecektir. Dilimlenmiş olan kırmızı lahana; hazırlık aşamasında temin eidlen kaba konur. Üzerine az miktarda limon suyu ve tuz eklenerek bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla veya el yordamıyla karıştırılır. Karıştırma işleminin limon ve tuz lahanaya sinecek kadar olması yeterlidir. Bundan sonra mevsim salatası tarifinin sonraki aşamalarına geçilebilir.
- Bu aşamada; dörde dilimlenmiş olan marul, servis tabağına artı şeklinde dizilir. Yani; marul parçalarının köşeleri birbirine değecek ve ortalarında bir boşluk olacaktır. Mevsim salatasını bu şekilde yapmak tabii ki zorunlu değildir. İsteyen istediği her şekilde mevsim salatası hazırlayabilir. Fakat; görsel olarak güzel bir görüntü oluşturduğu için, bu tarif bu şekil üzerinden anlatılackatır.
- Marullar yukarıda anlatıldığı gibi dizildikten sonra; rendelenmiş olan havuçlar ve dilimlenmiş olan kırmızı lahan kullanılacaktır. Marulların aralarında kalan kısımlara (Ortadaki boşluk değil); lahana-havuç-lahana-havuç şeklinde dönüşümlü olarak bu malzemeler dağıtılır. Lahana ve havucun da eklenmesiyle mevsim salatasının o güzel şekli yavaş yavaş ortaya çıkmış olacaktır.
- Şimdide marul parçalarının ortasındaki boş kısım doldurulacaktır. Dilimlenmiş olan roka ve maydanoz, bu boş kısma güzelce serpilir ve mevsim salatası tarifinin sonraki aşamasına geçilir.
- Son olarak; konserve mısır da mevsim salatasının üzerinde gezdirilir ve göz kararınca eşit dağılacak şekilde mevsim salatasının üzerine dökülür. Böylece; mevsim salatası servis edilmeden önceki son şeklini almış olur.
- Limon suyu, tuz ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da mevsim salatasının üzerinde gezdirilir, sonrasında servis edilir.
- Mevsim salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 00:12:05
Mevsim Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mevsim Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|