Havuç salatası, kış mevsiminde ana malzemesi havuç olan sevilen salata türlerinden biridir. Kış aylarında her türlü hastalıktan korunmak, grip ve nezlenin zararlı etkilerinden sakınmak için, sağlıklı beslenmeye önem vermek, besinleri doğru seçerek vitamin ihtiyacını karşılamak gerekir. Kış mevsiminde sağlık için oldukça önemli olan turuncu renkli sebze ve meyvelerin tüketimine önem vermek gerekiyor.
Bunların arasında portakal, mandalina, greyfurt ve havuç ilk aklımıza gelenlerden. Bu sebze ve meyvelerin tüketimi kişileri salgın hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır. Bunların içindeki havuç içeriğinde bulunan yoğun A vitamini sayesinde, göz sağlığına oldukça faydalıdır. Aynı zamanda karaciğer rahatsızlıkları olanlarında havucu bolca tüketmesi gerekir. Şeker hastalarının havuç tüketimine dikkat etmesinde fayda vardır. Çünkü havuçta şeker oranı oldukça yüksektir. Bunun yanında düzenli olarak havuç tüketimine önem vermek kişileri rahim ağzı, prostat, gırtlak kanseri gibi pek çok kanserden koruyacaktır. Havucun bu özelliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu kadar faydası olan bir sebzeyi sofranızdan eksik etmeyeceğinizi tahmin ediyoruz. İster yemeklerin içine pişmesi için katabilir, isterseniz garnitür olarak kullanabilir, arzu ederseniz tarifimizdeki gibi salatasını yapabilirsiniz. Vereceğimiz havuçlu salatanın içinde yoğurdunda bulunması besleyici özelliğini bir kat daha arttırmaktadır. Hem lezzetli hem de hafif bir salata olacağından sizlerin de beğeneceğini düşünüyoruz.
Artık sözü fazla uzatmadan yapımı kolay, tadı lezzetli olan salatamızın yapımına başlayalım.
Salatamızı hazırlamaya havuçlardan başlayalım. Havuçlarımızı güzelce yıkadıktan sonra, kabuklarını soyunuz. Bir kâsenin içine havuçları rendeleyin. Yemeklik olarak doğradığınız kuru soğanı, önceden ısıttığınız tavadaki sızma zeytinyağının içinde sotelemeye başlayın. Kuru soğanı fazla kavurmayın, şeffaflaşması yeterli olacaktır. Daha sonra rendelemiş olduğunuz havuçları ilave ederek, pişirme işlemine devam ediniz. Pişme işlemi bittikten sonra, havuçlu karışımı bir kenara soğuması için bırakınız. Bir kâsenin içine yoğurdu koyarak, akışkan ve pürüzsüz olana kadar çırpınız. İçerisine iki diş sarımsağı havanda döverek atınız. Ardından tuzu da ilave ederek yoğurdu iyice karıştırınız. Derin bir kâsede pişirdiğiniz havuçları ve sarımsakladığınız yoğurdu iyice karıştırınız. Hazırlamış olduğunuz havuç salatanızı yayvan bir servis tabağına alabilirsiniz. Arzu ederseniz üzerine dereotu ya da maydanozla süsleyebilirsiniz. Artık salatanızı konuklarınıza ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.